Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Okolice Swarzędza i Powidza

• Thanks 1

SW ED80/600, GSO AZ4 ALT-AZ,SW HEQ5 PRO SynScan,

TS 5mn, ES 6.7 82*, TMB 7.5, ES 14 82*,Barlowa GSO ED 2x , EX 10x50

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam. Właśnie miałem zakładać wątek czy są jacyś astromaniacy z okolic Konina i trafiłem na ten wątek. Przeprowadzilem się do Zbierska, 20 km do Konina. Obserwujecie gdzieś w okolicy, macie jakieś miejscówki? Widziałem, że pod Poznaniem obserwujecie Folwark Sulejewo. 

Napisano

Dobrze by było, w grupie zawsze raźniej. Mieszkasz w Pyzdrach ? To koło 60 km od mojej miejscowości to juz nie tak źle ?

• 6 miesięcy później...
Napisano
8 godzin temu, CarbonBasedLifeform napisał:

Odgrzeję temat - jest ktoś może z okolic Piły i chciałby połączyć siły na wspólne obserwacje, albo jakieś astropiwo?

Akurat jestem do środy w Pile, bywam tu dość często, lecz tym razem nie zabrałem lornetek ?

• Like 1

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED
szeptykosmosu.pl

• 1 rok później...
Napisano

No, dobra...odgrzewam ponownie... Poznań / Mosina - Krosno.
Mój zasięg ograniczony jest nocną turystyką rowerową. w promieniu ok 30 Km od południowego skraju Poznania, ewentualnie rozszerzenie  zasięgu w promieniu o kolejne 30 km od Mosiny.

Chętnie dołączę do ewentualnych astro-wypadów za miasto.
Ze względu na brak auta, takiego nie zainicjuję 😞

Fotki robię ze statywu , na razie bez prowadzenia, bo trudno mi się zmotywować do wydania kasy na taki sprzęt, nie mając wielkiej możliwości dotarcia do ciemnych miejsc.

Napisano (edytowane)
8 minut temu, Wawrzek napisał:

No, dobra...odgrzewam ponownie... Poznań / Mosina - Krosno.
Mój zasięg ograniczony jest nocną turystyką rowerową. w promieniu ok 30 Km od południowego skraju Poznania, ewentualnie rozszerzenie  zasięgu w promieniu o kolejne 30 km od Mosiny.

Chętnie dołączę do ewentualnych astro-wypadów za miasto.
Ze względu na brak auta, takiego nie zainicjuję 😞

Fotki robię ze statywu , na razie bez prowadzenia, bo trudno mi się zmotywować do wydania kasy na taki sprzęt, nie mając wielkiej możliwości dotarcia do ciemnych miejsc.

Wyżej masz podlinkowany wątek Folwark, jestem też z Mosiny, obserwujemy już od kilku lat w większym gronie, czasami też na polach przy Krośnie (niedaleko Miodowego).

ps. już chyba pisaliśmy dziś na FB

Edytowane przez Paweł Sz.

szeptykosmosu.pl

Napisano
6 minut temu, Paweł Sz. napisał:

Wyżej masz podlinkowany wątek Folwark, jestem też z Mosiny, obserwujemy już od kilku lat w większym gronie, czasami też na polach przy Krośnie (niedaleko Miodowego).

ps. już chyba pisaliśmy dziś na FB

Tak, tak... i ta rozmowa mnie tu skierowała przypominając, że kiedyś do forum dołączyłem. 😉
Hehehe na polach koło Miodowego, to ja prawie co weekend bywam 😉 
I powiem, że jestem zaskoczony miejscówką, martwi mnie, jedynie rosnąca ilość działek na sprzedaż pod zabudowę...

_MG_0833-warstwy-w.png

Napisano
1 minutę temu, Wawrzek napisał:

Tak, tak... i ta rozmowa mnie tu skierowała przypominając, że kiedyś do forum dołączyłem. 😉
Hehehe na polach koło Miodowego, to ja prawie co weekend bywam 😉 
I powiem, że jestem zaskoczony miejscówką, martwi mnie, jedynie rosnąca ilość działek na sprzedaż pod zabudowę...

_MG_0833-warstwy-w.png

Krosno tu w podkarpackim? 

• 1 rok później...
Napisano

Witam serdecznie wszystkich.

Zgłaszam się jako nowy z Grodziska Wielkopolskiego.

W sumie to napisałem kiedyś (rok temu) na Astromaniaku w temacie odnośnie okolic Poznania i rok czekałem na odpowiedź, aż znalazłem to forum i się okazało, że coś w tej Wielkopolsce się jednak dzieje 😁

Jestem bardzo chętny wpaść na jakieś grupowe obserwacje 😄 

Pozdrawiam Kamil

Napisano

Tak tak, widziałem już ten temat 🙂 Mam tam ze 40km, także całkiem przyzwoicie 🙂

Jak będzie ładna pogoda, będę miał akurat wolne i będziecie się tam wybierać to i ja również spróbuję zawitać 🙂 

Ja mam ogólnie swoje dwie miejscówki do obserwacji. Jedną całkiem fajną za Nowym Tomyślem(niedaleko Łomnicy), gdzie SQM na LP Map pokazuje na poziomie 21,50. Jak ktoś będzie miał tam dość blisko i będzie chciał się zaznajomić z miejscem to chętnie opowiem 🙂 

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Bruczi napisał:

Tak tak, widziałem już ten temat 🙂 Mam tam ze 40km, także całkiem przyzwoicie 🙂

Jak będzie ładna pogoda, będę miał akurat wolne i będziecie się tam wybierać to i ja również spróbuję zawitać 🙂 

Ja mam ogólnie swoje dwie miejscówki do obserwacji. Jedną całkiem fajną za Nowym Tomyślem(niedaleko Łomnicy), gdzie SQM na LP Map pokazuje na poziomie 21,50. Jak ktoś będzie miał tam dość blisko i będzie chciał się zaznajomić z miejscem to chętnie opowiem 🙂 

Ostatnio byłem w tej okolicy (w sensie kierunek NT) jak była październikowa zorza polarna 😉 

Edytowane przez Paweł Sz.

szeptykosmosu.pl

Napisano

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszego teleskopu. Chce zacząć od obserwacji a jak złapie bakcyla to kto wie może astrofoto. W związku z powyższym czy jest ktoś z poznania lub okolic (kto dokonuje obserwacji i kto mógłby pokazać mi z czym to się je? Chciałbym zobaczyć , pogadać zanim coś kupie 🙂 

Widzę że cykacie w okolicach Mosiny 🙂

Napisano
44 minuty temu, Mateo90 napisał:

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszego teleskopu. Chce zacząć od obserwacji a jak złapie bakcyla to kto wie może astrofoto. W związku z powyższym czy jest ktoś z poznania lub okolic (kto dokonuje obserwacji i kto mógłby pokazać mi z czym to się je? Chciałbym zobaczyć , pogadać zanim coś kupie 🙂 

Widzę że cykacie w okolicach Mosiny 🙂

Ja jestem z Mosiny, obserwujemy niedaleko, chociaż ostatnio coraz mniej, kiedyś jeździliśmy dość regularnie, wątek:

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/20159-obserwacje-folwark-sulejewo-region-poznań/

szeptykosmosu.pl

Napisano
7 godzin temu, polaris napisał:

To prawie Zbąszyń. Daleko.

To prawda. Pewnie niektorzy mają daleko, ale może ktoś się znajdzie bliżej lub będzie chciał sie wybrać :) z Poznania do Nowego Tomyśla autostradą myśle że spoko trasa - oczywiscie pod warunkiem że jest się z Poznania :) 

Wgl. Bardzo dużo osób z Poznania przyjeżdża w te rejony(Jastrzębsko) na grzyby :)

6 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Ostatnio byłem w tej okolicy (w sensie kierunek NT) jak była październikowa zorza polarna 😉 

O, no to może będzie okazja kiedyś poobserowować w tych rejonach. Mało tam zaświetlenia bo w pobliżu z większych miast to tylko Tomyśl.  Ja w Grodzisku to mam sporo LP :)