Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wydawało mi się, że na naszym forum są już niemal wszystkie informacje dla stawiających pierwsze kroki w astronomii amatorskiej... jednak tak mi się wydawało :-[

Alien na wigilijnej służbie śledząc dyskusję w jednym wątku znalazł jeszcze jedną pomocną wskazówkę autorstwa Adama Derdzikowskiego.

Zamieszczam ją w formacie pdf. - może przyczyni się do przybliżenia podstaw wiedzy naszego pięknego hobby :)

Zapraszam do pobrania. Jak-zacząć-obserwacje-nieba-garść-praktycznych-porad.pdf  *

• Like 4

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

• 1 rok później...
Napisano

Niestety złośliwy robak kilka dni temu narobił nam na forum kłopotów między innymi z załącznikami PDF. Staramy się doprowadzić całość do porządku, ale trochę to potrwa...

jolo-astrojolo.png

• 10 miesięcy później...
Napisano
24 minuty temu, kiwer5 napisał:

Link nie działa, masz jeszcze jakis ? Chcialbym sie dowiedziec o podstawach.

Szanowny Kolego witaj na FA :)
Działa - wystarczy kliknąć na niego, post wyżej nad twoim i wedle życzenia albo się otwiera natychmiast, albo możesz go sobie pobrać - miłej lektury :)

P.S. W poście zaczynającym temat również.

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy obserwacje można przeprowadzać za pomocą stellarium w czasie rzeczywistym dzięki GPS?

SW MAK127, ALT AZ
Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
TS 15x70 MX Marine ED, DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, Omegon Argus 25x100. 

Napisano

No Baton, wysoko postawiłeś poprzeczkę przez takie sformułowanie pytania ale spokojnie, chyba jestem odpowiednio nastrojony żeby spróbować udzielić Ci odpowiedzi. Jeżeli masz na myśli wykorzystanie programu Stellarium do wizualizacji aktualnego położenia gwiazd na niebie w lokalizacji, w którek aktualnie się znajdujesz, a która to lokalizacja przekazywana jest do prgramu Stellarium z urządzenia odbierającego sygnał GPS to oczywiście, że można. 

• Like 1

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Napisano

Tylko jak to przełożyć na to co widzę gałami na niebie? Moja "wiedza" to gapienie się  w łysego przez Bressera 10x50 jak jest pełnia :)

Zastanawiam się nad kupnem MAKa tylko nie wiem, czy narazić starczy 102 EQ, czy odrazu uderzyć w MAK127, tylko czy jestem w stanie na tą chwilę je wykorzystać z moją "wiedzą".

Może na razie wziąć 102kę, jakby nie patrzeć jest o połowę tańsza od 127?

SW MAK127, ALT AZ
Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
TS 15x70 MX Marine ED, DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, Omegon Argus 25x100. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Zamawiasz pogodę między 12 a 16 sierpnia, najlepiej wyjeżdżasz za miasto aby światła nie psuły widowiska i gapisz się od zmierzchu do świtu w północno wschodnie niebo - ot cała recepta :)

Napisano

Warto dodać że w tym roku podziwianie Perseidów przynajmniej podczas maksimum będzie utrudnione.

Księżyc swoim blaskiem będzie skutecznie psuł to widowisko. Warto zatem obserwować na początku sierpnia.

Leżak na jakiejś łące z dala od świateł miejskich, jakiś kocyk, odrobina szczęścia i można się napawać Perseidami ile wlezie.

Wiem z własnego doświadczenia że przez cały sierpień lata ich od groma. Najlepiej poczekać do późnych godzin nocnych 1-2ga wtedy Perseusza mamy już dość wysoko na niebie.

Życzę udanych obserwacji.

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.