Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Mam problem z flatami, liczę na pomoc, bo sam póki co wystrzelałem się z pomysłów.

Mój sprzęt to: synta 8, ZWO 2600 Mc Pro, montaż: HEQ5. Próbuję łapać M42 i oto rezultaty:

Pojedyncza klatka (M42 bez żadnych filtrów, kamera przykręcona bezpośrednio do 2'' wyciągu):

M42_00001

Złożenie 4 klatek w DSS (bez żadnych klatek kalibracyjnych) i autostretch w Sirilu:

Siril_4frames_noFlat

Jak widać jest winieta, więc próbuję walczyć z flatami. Metoda standardowa: teleskop skierowany do góry, biały t-shirt, na nim flat panel. Próbowałem z różnymi czasami ekspozycji i różnymi poziomami świecenia flat panelu. Oto master 3 master flaty złożone przez Sharpcapa:

Krótka ekspozycja:

MasterFlat_22_27_49_offset=-0.043%

Średnia (histogram wg. SharpCapa poprawny - między 1/3 a 1/2):

MasterFlat_21_18_48_offset=-0.160%

I długa:

MasterFlat_22_55_11_offset=-0.156%

Jak się wyciągnie poziomy, to widać, że kształt winiety się w miarę zgadza, ale po zestackowaniu w DSS z master flatami winieta uwidacznia się jeszcze bardziej. Poniżej 2 autostretche:

Siril_4frames_withFlatVeryLowBrightness

Powyższa z użyciem ciemnego Master Flata.

Siril_4frames_withFlatVeryHighBrightness

Powyższa z użyciem jasnego master flata.

Gdy próbowałem zamiast jednego master flata podawać w DSS listę pojedynczych flatów efekt takiego stacka był jeszcze dziwniejszy:

Siril_4frames_withFlat_MasterFlatInDSS

Poniżej pojedynczy flat (jeden z 11 które podawałem do DSS):

flats_00001

Ktoś ma jakiś pomysł co robię źle? Dzięki z góry za pomoc!

Napisano (edytowane)

A jak masz ustawienia w dss? Może nie rób masterflata w shartcapie tylko wrzuć wszystkie klatki do dss. Sam zrobi masterflata i odejmie od lightow. A dark flaty robiłeś, żeby skalibrować flaty? 

Edytowane przez Stiopa
Napisano

Ogólnie flata powinieneś zrobić na tych samych ustawieniach co zdjęcie za wyjątkiem ekspozycji którą dobierasz żeby histogram był max w połowie. Do DSS wrzuć pojedyńcze flaty , najlepiej koło 20 

Napisano
7 godzin temu, Artur333 napisał:

Ogólnie flata powinieneś zrobić na tych samych ustawieniach co zdjęcie za wyjątkiem ekspozycji którą dobierasz żeby histogram był max w połowie. Do DSS wrzuć pojedyńcze flaty , najlepiej koło 20 

Nie trzeba robić flatów na tych samych ustawieniach. Ważne jest żeby je zrobić w tym samym czasie co sesja. A dokładniej w ustawieniu tego samego toru optycznego. Nie można zrobić ich kiedy indziej jak np darki. 

Napisano

To Darka powinno się zrobić od razu po to , żeby temperatura matrycy była taka sama jak podczas fotek , flaty mogą być wykonywane w dzień pod warunkiem zachowania tego samego toru optycznego... 

Napisano (edytowane)

Ani Darków ani flatów nie trzeba robić zaraz przy sesji. Oczywiście flaty należy zrobić stosunkowo w okolicy sesji ale tylko dlatego żeby pyłki na matrycy / filtrach się zgadzały. 
Darki zmieniam raz na pół roku albo dłużej. Flaty starczają mi spokojnie na kilka sesji  

Edytowane przez wismat
  • Like 1

William Optics GT81 IV, Flattener 6IIIA, EQ6R-PRO, QHYEFW 7x36, QHY163M, Astrolink 4 USB + Sky Watcher 150/750, Sky Watcher 254/1200

Astrocherryff ?
alias Wiśnia

Napisano

Dodam, bo chyba powyżej nikt nie wspomniał. Jeśli w trakcie sesji używasz filtra np. IR-UV, czy L-extrme itp., to  flaty robisz z tym filtrem. 
Tor optyczny musi być identyczny jak podczas sesji, punktu ostrzenia również nie ruszasz.

• Like 2

WO 81GT / CEM26 / ASI 1600MC 
GSO RC6” / CEM26 (2) / ARES-M Pro
https://www.astrobin.com/users/Elay/

Napisano
2 godziny temu, Artur333 napisał:

To Darka powinno się zrobić od razu po to , żeby temperatura matrycy była taka sama jak podczas fotek , flaty mogą być wykonywane w dzień pod warunkiem zachowania tego samego toru optycznego... 

Jak masz chłodzoną kamerę to nie trzeba. 

Napisano
11 godzin temu, Artur333 napisał:

Flata nie trzeba robić na tych samych ustawieniach, darka nie trzeba robić zaraz po sesji bo kolega ma kamerę chłodzoną, nie wprowadzaj kolegi w błąd. 

Moje fotki https://photos.google.com/album/AF1QipMNqiXQ-13VWmtjIGgVMkKsTASYHTqiCdVyy-vx

TS APO 102/520 f5. 1, EQ6R, QHY294M Pro, ZWO ASI290 MM Mini, Canon EOS 550D

Napisano

Nie zauważyłem że ma kamerę chłodzoną . A dla osób czytających szukających też wiedzy, odp że nie musi robić Darka od razu , powinna być uzasadniona dla czego tak jest a nie inaczej... Ktoś inny używając np lustrzanki lub kamery bez chłodzenia też mógł by się do tego zastosować . Tak więc w tym przypadku mój błąd