Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przez chwilę wydawało mi się że ja widziałem ale to raczej nie możliwe w wizualu teleskopem o zasięgu 14.6 magnitudo

Edytowane przez sosna
Napisano

W obserwacji z dzisiejszej nocy Astrometrica z katalogiem UCAC-4 pokazała mi 14.65m, ale będzie jaśnieć i maksimum przed nami. Sądzę więc, że podczas nowiu możesz spodziewać się ją dostrzec. Wszystko oczywiście zależy od pogody (na którą ja się pogniewałem, właśnie z powodu tej supernowej :) )

image.png.dee39a830ce3858ac455e8c7c2879656.png

• Like 5

Sprzęt = 10" f/3.3 SW Quattro CF ? 10" SCT Meade ? Hyperstar f/1.8 ? Gemini G-40 ? ASI 290MM-C
Obserwatorium = Kod MPC: L25 ? poszukiwanie supernowych
Liczba odkryć SN = 12 ? najnowsze: SN 2019wzj
http://www.supernowe.pl

Napisano (edytowane)

Spektroskopowa rejestracja i klasyfikacja supernowej SN 2020jfo

W oficjalnych raportach klasyfikacyjnych tej supernowej na stronie TNS jeszcze do dziś widniał opis, że jest to supernowa typu II. Postanowiłem go skorygować. W tym celu wykonałem wczorajszej nocy obserwację spektroskopową przy użyciu własnego spektroskopu dla słabych obiektów. Opisywałem go na forum w innym wątku. Czas ekspozycji 40 minut. Kamera Trius SX-825. Teleskop: SCT Meade 10" f/6.3. Akwizycja: MaxImDL 6. Przetwarzanie danych: BASS. 

widmoSN2020jfo.jpg.9fe0f0e1f794e7af0c9c9ef253e0d402.jpg

Korelacja wzajemna wykonana za pomocą pakietu SNID ujawniła najlepsze dopasowanie do widma supernowej SN2004et typu IIP na 1 dzień po maksimum.

SNID2020jfo.PNG.8cd8e4820136932ab5636eceb619f26f.PNG

Dla potwierdzenia wykonałem też analizę z wykorzystaniem bazy GELATO. Wynik identyczny - supernowa typu IIP

Taki więc oficjalny raport złożyłem w IAU TNS:

image.png.b2714b91a29987d35ce50dbe7236ae73.png

Edytowane przez Esku1RES
  • Like 2

Sprzęt = 10" f/3.3 SW Quattro CF ? 10" SCT Meade ? Hyperstar f/1.8 ? Gemini G-40 ? ASI 290MM-C

Napisano

Wczoraj udało mi się zebrać sensowny materiał.

29x240s; ISO800; Canon 1100D mod; SW 200/1000; NEQ6

M61_II_6969_ JPG V1_res.jpg

• Like 6
Napisano

Dorwałem jeszcze wczoraj supernową w M61, T16" i Delos 8mm. Panna już zachodziła ;) , ale udało mi się dostrzec ramiona okalające centralne zagęszczenie i trzy gwiazdki ułożone prawie w jednej linii. Środkową była wspomniana supernowa, wizualnie widoczna prawie na wprost i blaskiem nieco słabsza z tej trójki. Fajnie jest zobaczyć gwiazdę z innej galaktyki :)

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

We włoskiej Coelum Astronomia w numerze 245 ukazał się artykuł poświęcony w dużej mierze SN 2020jfo. Na uwagę zasługuje jednak fakt, że tekst ten jest ilustrowany fotografią supernowej wykonaną przez naszego kolegę @maciekja Gratulacje Maciek! Twoja praca została zauważona i doceniona, przez grupę ISSP, a są tam ludzie, którzy na tej tematyce znają się naprawdę wyśmienicie.

• Like 1