Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Polecam svs do Księżyca. Testuję sobie tą stronkę od dłuższego czasu i wyłapałem już dzięki niej masę smaczków w lornetkach 8x i 20x. Jedyny mankament to fakt, iż przy chęci pobrania i odpalenia obrazka w lepszej jakości, niektóre kratery są podpisane co zasłania niektóre te smaczki. 

Napisano

Jak pogoda i czas pozwolą to warto będzie się rano wystawić ze sprzętem. Tylko trzeba pamiętać o poprawce na czas UTC bo wg niego svs pokazuje Księżyc czyli taki widok RR jak wyżej będzie u nas ok. 6 rano.

Napisano

Też widziałem, na trzy sesje (1:00. 4:30 i 5:30).  Warto było 🙂 
Zabrakło trochę nocy, przydałoby się jeszcze zerknięcie tak koło 8:00.

• Like 1
Napisano

Chociaż terminator przechodzi co miesiąc tak samo (no, niemal tak samo, bo jednak libracja daje pewne odchylenia) to kolejnej szansy w tym roku w Polsce nie będzie - dla przykładu, październikowy termin ma godzinę 18:00, a więc sporo przed wschodem Księżyca. Niestety, to są cztery konkretne godziny na Srebrnym Globie, które muszą wstrzelić się między wschód Księżyca a świt żeglarski.

Oczywiście najlepiej, kiedy to się dzieje na jesieni, bo wtedy jest najkorzystniejszy do obserwacji kąt nachylenia ekliptyki do linii horyzontu.

@Paweł Sz.  pewnie nie pocieszyłem zbytnio?

• Like 2
  • Thanks 1