Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Saturna 😀

Teleskop wystawiony, seeing ma być 5/5! Zapowiada się miły astrowieczór.

Zapraszam innych obserwujących do podzielenia się wrażeniami z obserwacji!

Z mojej strony będzie c.d. 😜

• Like 2

-

Napisano

W tej chwili Saturn 24st nad horyzontem. SEEING daleki od 5/5 ale to pewnie za sprawą małej wysokości.

Przerwa Cassiniego ledwo majaczy a na globie widać jedynie ciemniejszą półkulę północna i zarys pasa na półkuli południowej.

Będzie lepiej 😜

• Like 1

-

Napisano (edytowane)

Poprawka: na południu nic! Tylko cień pierścienia 🙁

Dobrze zarysowany też cień planety na pierścieniu.

PS

Na tarczy widzę zajączki od Waszych obiektywów! Nie jestem więc sam 😜

Edytowane przez misiowaty
  • Haha 2

-

Napisano (edytowane)

Saturn góruje, 27st nad horyzontem.

Dla mnie optymalnie 160x. Nie obserwuję niczego nowego, ale to co widać jest stabilne i wyraźne. Pierścienie zwinięte, górowanie 27st nad horyzontem…. czas Saturna dopiero nadchodzi!

-

Napisano

Właśnie skończyłem. Korzystałem z Baader Genuine Ortho 6 mm, 150x.

Wyraźny cień Saturna na pierścieniu. Na północ od pierścienia jasny obszar potem ciemniejszy aż do bieguna. Majaczyły jakby dwa pasy. Przerwa Cassiniego chwilami widoczna. Momentami całkiem dobry widok jak na Nasze warunki ale jeszcze daleko do ideału.

Pozdrawiam Jarek 

• Like 2

Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5 z prowadzeniem w osi RA oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów, Orion 2x54 Ultra Wide Angle 36°, Zenith 10x50 5.5°, DO Extreme 7x50 ED, Vanguard Tracker 3

Napisano

Porównując do obserwacji Jowisza, obraz poprawia się wyraźnie po przekroczeniu ok 45st nad horyzontem, jeszcze te pierścienie…tak płasko🙁

-

Napisano

Kolejny pogodny wieczór, trzeba korzystać! Nadejdzie jesień i tygodniami wypatrywać będziemy kawałka czystego nieba.

Mój teleskop skierowany na Saturna ale póki co seeing kiepski. Do 23:00 ma być pogodnie

-

Napisano
22 godziny temu, misiowaty napisał:

Leje się woda ze sprzętu! Astrosuszarkę muszę kupić!

Macie jakieś pomysły?

Sa suszarki akumulatorowe . 

Klasyczne opcja to oczywiscie grzałki 

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

Chmurwy przyszli i po ptokach!

Ale wieczór był udany. Mam nadzieję, że Wasz też!

Słuchawki z dobrą muzą na uszach, szklaneczka z czymś dobrym w ręce i kosmos przed oczyma….

PS

Nie wiem czy mogłem tak napisać  Na to może być paragraf 😜

Pozdrawiam

-

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak wystawiałem graty, to wnuczek się pytał, czy będę obserwować przez chmury?! 

Ale teraz jest OK jak dla planeciarza. Wisi jakiś cirrus, ale powietrze jest spokojne! Saturn wyglada super!

• Like 1

-

Napisano

Saturn dzisiaj widoczny bardzo ładnie: cień planety na pierścieniach, cień pierścienia na planecie, jasny obszar a potem pociemnienie globu do północnego bieguna, przerwa Cassiniego widoczna stałe jako „odcięcie” końcówki pierścienia. Przyjemnie się obserwowało, bo obraz stabilny-spokojny. W sumie widać było to co „zwykle” ale dzisiaj znacznie pewniej, bez wysiłku! 😜

• Like 1

-

Napisano (edytowane)

SEEING współpracuje dzisiaj! Na Jowiszu zwiększyłem power z 160x do 230x. Kontrast trochę spadł, ale obraz pozostaje spokojny! Jowisz jeszcze cały czas się wznosi!

Cudowna noc…

EDIT

Powrót do 160x, widać więcej! 

• Like 1
  • Thanks 1

-

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cudownie się Jowisz dzisiaj prezentuje!

Wystawiłem sprzęt tak „na chwilę”, bez przekonania, a tu TAKIE WARUNKI!

Pozdrawiam „naocznych” 😀 

• Like 2

-

• 2 miesiące później...
Napisano

Cześć,

wieczór dzisiaj bardzo mroźny, ale za to seening perfekcyjny!

Jowisz prezentuje się wspaniale! Najlepsze sesja w tym sezonie, a myślałem, że do wiosny chmury nie ustąpią 😜

Pozdrawiam naocznych 

• Like 1

-

Napisano

U mnie seeing przeciętny ale za to na Jowiszu ciekawie było, przejście wcp i taniec księżyców, piekny spektakl 👏

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

• 2 miesiące później...
Napisano

Cześć,

dzisiaj pierwsze światło zestawu EAA. Księżyc 75% i to On był oczywistym pierwszym celem. Kamerka skonfigurowana do EAA ale avi dał całkiem fajny wynik.

Jak to zwykle bywa.. same problemy podczas sesji (padł akumulator) 😉

Pierwsze koty za płoty..no i fajna M42 i słabe jesze Alnitak i "płomień". EAA to jest sposób na DS z mojego nieba -Bortle 6

Pozdrawiam

Księżyc 19marca24.jpg

M42 19marca24.jpg

Płomien+Alnitak 19marca24.jpg

• Like 4

-

Napisano

Cześć,

musiałem wrócić do M42 z ekspozycjami 30sek.

To "coś" z lewej strony fotki to oczywiście nie mgławica, tylko refleksy od pobliskiej latarni ulicznej. W ogóle dzisiaj zdecydowanie nie było warunków.. ale zabawy co niemiara!

Obrazek to stos 20 klatek po 30 sek gain100 z filtrem UV/IR cut.

M42 26 marca 24.jpg

• Like 1

-

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Czy rejon Szczecin obserwuje dziś  łysego?

Kuzwa bo u mnie wczoraj i dzis taki seeing fatalny ze szkoda gadać. 

Pogoda sie zlitowala kilka dni pod rząd i chu z tego jest.

Spróbuję pomóc...

Napisano

Cześć,

ja "biorę co dają". Po tak długim czasie bez pogody biorę wszystko! U mnie też seeing kiepski to obserwuję w małym powiększeniu. Kupiłem nawet na tę okazję filtr szary 2" do okularu 40mm 🙂

W poniedziałek porządnie skolimowałem C8EDGE, jak tylko Arcturus przebił się przez "białe niebo". Szkoda, że nie było dobrego seeingu, bo obraz jest teraz znacznie lepszy (widać to na Księżycu przez ułamki sekund w tym burzliwym powietrzu). Eksperymentuję też z ASIair, ktory w tych warunkach melduje, że widzi gwiazdy i pomaga odnaleźć obiekty DS sprawnie rozwiązując płyty nawet przed 22:00!!

-

Napisano

Ano mozna wtedy w malym  powerze, jako taki obraz mialem.jedynie przy x50 bo z bco 18 x83 juz slabiutko , masakra jakaś u mnie była nie pamiętam tak słabych dni . Dosłownie zero chwil stabilności tylko ułamki sekund czasem.

Tylko ze tak patrzeć na całą tarcze przy słabym  seeingu  to po godzinie mi starczy a zasadzalem sie na fajne długie poważniejsze albedo ksiezyca studiowanie

Spróbuję pomóc...