Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w związku z tym że poprzedni mój post został usunięty a mi wciąż nie udało się kupić odpowiedniego sprzętu piszę znów :) a więc potrzebuje teleskopu:

-do obserwacji mgławic

-mieszkam na wsi, że tak powiem na zadupiu :) tak więc strasznie tu ciemno

-niebo będę oglądał na łące lub na podwórku

-kwota jaką dysponuje to 1500 ale jeśli będzie warto to uciułam więcej

Napisano
1 godzinę temu, PLEJER186 napisał:

Witam, w związku z tym że poprzedni mój post został usunięty  (...)

2015-12-03_215740.jpg.057c05f6724f6d576f

Przenoszę do działu Kupię, ale napisz dokładnie co chcesz kupić. A jak nie jesteś pewien, to zapraszam przejrzenia działu Pierwszy teleskop i dyskusji :5640dc79beb52_40Alien2:

jolo-astrojolo.png

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moja rada

Jak masz ciemne ładne niebo to bierz duże lustro....

... zależy to od twojego udźwigu i zapału.

Synta 8 na dobsonie  16kg,

synta 10 na dobsonie 25 kg.

Weź sobie skrzynkę, napełnij kamieniami i ponoś tak jak byś miał teleskop nosić.

Jeśli zawadzisz o ścianę, to uszkodziłeś teleskop.

W grę wchodzi jeszcze coś mniejszego lecz bardziej mobilnego - luneta 120/600 na az3.

Widziałeś gdzieś syntę 8 za 1500 z groszami. Kup syntę z trochę lepszym okularem a nie kitowym, a będziesz zadowolony.

Zobacz tutaj co widać przez teleskopy:  http://astropolis.pl/topic/35198-szkicowy-katalog-messiera/

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4839

Nie spodziewaj się ładnych kolorowych mgławic jak na długo czasowych zdjęciach.

1.jpg

2.jpg

• Like 1
Napisano

Przecież demontaż tuby z dobsona to banał i idąc dalej tym tokiem: 8" waży 11kg i montaż do niej 12kg, czyli nijak nie niesiesz 16kg, przy 10" jest to 12,5kg i 12,5kg no i tu nijak nie niesiesz 25kg. No i montażem jak pukniesz w ścianę to się od razu nie rozpadnie, średnica tuby to przyjmijmy 25cm, długość to jakiś metr, bez jaj, po schronie tego nie nosimy. 

I zawsze się zastanawiam dlaczego tak istotnym parametrem jest waga? Nie rozdzielczość, zdolność zbiorcza, zasięg, światłosiła, itp.

• Like 1

PTMA o. Szczecin

Napisano
Dnia 15.12.2015, 17:36:50, Rafał 123 napisał:

1.jpg

Nigdy nie podobają mi się takie symulacje. W lornetce ta kulka wydaje się znacznie jaśniejsza niż na tym zdjęciu i jest wrażenie przestrzenności

• Like 1
Napisano

Teleskop to jedno (do mgławic dobrze uzbroić się w duże lustro, minimum 10"), druga sprawa to odpowiednie filtry, a filtry mgławicowe są stosunkowo drogie. Poprawa jakości widzenia jest bardzo duża, a czasami filtr jest nieodzowny żeby wyłowić ciekawy obiekt (np. bez filtru H-beta nie zobaczysz NGC 2327, IC434 + B33, IC 1318 itp).

Napisano
38 minut temu, Łukasz S napisał:

(np. bez filtru H-beta nie zobaczysz NGC 2327, IC434 + B33, IC 1318 itp).

Wybacz, że się czepię, ale akurat IC 1318 jest całkiem nieźle widoczna bez filtrów w średniej lornetce (podejrzewam, że i w 10x50 byłaby do złapania pod dobrym niebem).

Napisano
12 godzin temu, Panasmaras napisał:

Wybacz, że się czepię, ale akurat IC 1318 jest całkiem nieźle widoczna bez filtrów w średniej lornetce (podejrzewam, że i w 10x50 byłaby do złapania pod dobrym niebem).

W miejskich/podmiejskich warunkach nie mogłem jej wypatrzyć bez filtra mimo lustra 10" więc ją uwzględniłem.