Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Myślę nad kupnem lornetki do obserwacji astronomicznych i nie wiem którą wybrać: Nikon Action Ex 10x50 czy Celestron Skymaster 20-100x70. Prozę o pomoc. 

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Jeszcze widziałem Nikona Action Ex 16x50. Czy byłby lepszym wyborem od 10x50? 

Napisano

Lornetka 16x50 nadaje się właściwie tylko do obserwacji dziennych - jej jasność jest zbyt mała. Dodatkowo przy powiększeniu ponad 12x powinieneś pomyśleć o statywie.

• Like 1

www.wzrokowiec.com
..................................
8x30 7x36 7x50 10,5x44

PTMA W-wa, OTOP

Napisano

Statyw posiadam i szukam dobrej lornetki do obserwacji astronomicznych, która posiada dobry zoom  . Możecie polecić jakąś dobrą i niedrogą? 

Napisano

"Lornetka do obserwacji astronomicznych, która posiada dobry zoom" jest to oksymoron - rzecz nieistniejąca (niemożliwa?). Takie lornetki:

- mają małe pole widzenia;

- mają małą sprawność optyczną (tracą wiele światła na elementach optycznych);

- nie ostrzą w pełnym zakresie powiększeń i znaczniejsze powiększenia są bezużyteczne;

- często ostrzą nierównomiernie w obu okularach po zmianie ogniskowej;

- są wrażliwe mechanicznie i nieszczelne.

Wystarczy?

• Like 3

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Koledzy dobrze Tobie doradzają.

Lornetki z zoomem są naprawdę znacznie gorszej jakości w porównaniu do lornetek o stałym powiększeniu.
Weź pod uwagę, że bardzo duża część satysfakcji z obserwacji lornetkowych bierze się właśnie z obrazu dobrej jakości. I warto za tę jakość zapłacić.

Z powiększeniem natomiast nie należy przesadzać, bo ze wzrostem powiększenia, maleje jasność obrazu. To niespecjalnie dokuczy Tobie w dzień, ale w nocy, gdy obserwujemy obiekty na granicy percepcji wzroku, jasność obrazu ma kluczowe znaczenie. Dlatego do obserwacji astronomicznych są polecane lornetki o źrenicy wyjściowej większej niż 4 mm (sam preferuję lornetki o źrenicy 5-6 mm).
Źrenicę wyjściową obliczysz dzieląc średnicę obiektywu wyrażoną w milimetrach przez powiększenie, np. lornetka 10x50 ma źrenicę 50 mm/10 = 5 mm.

Jeśli powiększenie 10-krotne wydaje się Tobie zbyt małe, sięgnij po Nikona Ex 12x50. Da niewiele ciemniejszy obraz niż 10x50, ale wciąż na tyle jasny, by dawać bardzo dużo satysfakcji podczas nocnych obserwacji.

• Like 1
Napisano

Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: czy do Nikona trzeba dokupić adapter do statywu czy jest razem z lornetką? 

Napisano

Ta lornetka jak niedawno ktoś napisał jest najbardziej zrecenzowaną pozycją na wszelkich forach astronomicznych - wystarczy poczytać http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/forum/60-lornetki/

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Posłuchaj rad Janko i Marasa,dobrze piszą,podpisuję się pod tym obojgiem rąk. Ja też swego czasu zrobiłem błąd kupując do astro lornetke 16x50. W dzień okey,ale w nocy za ciemna. Niedawno kupiłem ts 15x70 marine. W nocy jeszcze nie testowana,jak jest za oknem każdy widzi. Dzienne porównanie obu lornetek "zmiażdżyło" wysłużonego vanguarda 16x50 a szczerze pisząc nie było co porównywać,choć vanguard lepiej punktował gwiazdy od D.O.20x80!!! Pozdrawiam wszystkich!!!