Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W październiku tego roku,zauważono powolny spadek jasności gwiazdy Betelgeza (Alpha Ori),a w tym miesiącu Grudnia dość jej jasność zanikła do +1.12 mag :5640dc77e09ee_34Minishock:

Ostatnie wizualne obserwacje z AAVSO,sugerują że jej jasność nawet spadła do +1.5 mag!

Betelgeza to czerwony nadolbrzym i jest gwiazdą zmienną pół-regularną typu SRC o typie widmowym M1-M3.5Iab. Jego temperatura wynosi 3500 Kelvinów. Osiem milionów lat temu była gorącą błękitną niebieskawą gwiazdą o typie widmowym O  Wtedy jej masa wynosiła 20 mas Słońca,ale w tym czasie zaczęła się zmieniać w czerwonego olbrzyma tracąc masę w szybkim tempie przez wiatr gwiazdowy. Gwiazda jest oddalona 640 lat świetlnych od Słońca.

Gwiazda swój blask zmienia od +0 - +1.3 V mag w nieregularnych odstępach czasu. Jak wspominałem powyżej,Betelgeza jest gwiazdą zmienną pół-regularną i co kilka miesięcy albo co kilka lat będzie zmieniać swoją jasność,zauważając gołym okiem,że gwiazda raz będzie jaśniejsza,a potem ciemniejsza :))

Gwiazda odkryta przez John Frederick William Herschel w 1836 roku. Betelgeza jest położona od lewej strony w pasie Oriona.

W zimowej porze,gwiazdę spokojnie można obserwować gołym okiem,ale przez lornetkę daje jeszcze piękniejszy obraz,o barwie jasnym pomarańczowym kolorku ;)

Takie gwiazdy żyją około miliona lat,tak więc do eksplozji gwiazdy Betelgezy w Supernową dopiero może się zdarzyć za 100 000 lat Cool

https://www.youtube.com/watch?v=qQiFY1MKVK8

ALF ORI krzywa.png

Betelgeuse.jpg

Betelgeza mapa.png

• Like 1

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano
19 godzin temu, astrodamian27 napisał:

(...) Gwiazda odkryta przez John Frederick William Herschel w 1836 roku. Betelgeza jest położona od lewej strony w pasie Oriona.

Myślę, że powinieneś dawać komuś te wpisy do, hmm, zrecenzowania przed publikacją...

To już któryś raz kiedy sadzisz takie rażące błędy merytoryczne. W dobie powszechnej dostępności informacji to mocno niezrozumiałe. 

• Like 4
  • Confused 1
Napisano

Pod tym linkiem kryją się pomiary jasności Betelgezy, prowadzone od ponad pół wieku (pasmo V, dane za American Association of Variable Star Observers - www.aavso.org). Są one opatrzone merytorycznym komentarzem. Od siebie dodam, że wzrost zainteresowania tematem Betelgezy obserwowany od 8 lat powoduje wzrost częstotliwości pomiarów jej jasności i wzrost "granularności" danych. To przekłada się na możliwość zarejestrowania szerszych wartości ekstremalnych, które wciąż są opisywane tym samym trendem długotrwałym.

• Like 1
  • Thanks 2

14.7" F/5 Quartz | E21 | E10 | E6 | Lumicon UHC

Napisano

Znalezione w necie...

"Na podstawie wcześniejszych wzorców ściemniania się i rozjaśniania Betelgezy (która wydaje się cyklicznie świecić jaśniej co około 6 lat) astronomowie spodziewają się, że stanie się ona jeszcze słabsza w styczniu, ale następnie znów mimo wszystko się rozjaśni.

Gwiazda charakteryzuje się pewną nieregularną zmiennością. Zazwyczaj jasność tej gwiazdy to zakres od 0 do +1 magnitudo. W historii obserwacji tej gwiazdy zanotowano już spadki jasności do +1,5 a nawet +2 magnitudo. Jasność +1,5 magnitudo została zanotowana kilka razy w ostatnich dekadach, zaś w 1985 roku jasność spadła nawet do ok. +2 magnitudo.

W grudniu 2019 roku Betelgeza straciła jasność z typowej +0,5 magnitudo do około +1,5 magnitudo. Jak na razie spadek nie jest głębszy od poprzednich spadków jasności Betelgezy. Nie wiadomo jednak, czy obecny spadek będzie podobny do poprzednich spadków jasności Betelgezy. Jest jednak pewne, że astronomowie z całego świata będą obserwować Betelgezę przez kolejne tygodnie."

• Thanks 1
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Ja miałem okazję dziś (16.01.) popatrzeć na Betelgezę z ciemnego miejsca i oceniam ją między 1.4 a 1.5 mag. Mam wrażenie jakby ciut (w granicach 0.1 mag.) pojaśniała w porównaniu do pierwszych dni roku. Może już zaczyna się przewidywany na luty powrót do "normalnego" blasku...? Przy okazji polecam najnowszy odcinek filmowego kalendarza astronomicznego poświęcony fenomenowi Betelgezy. Pozdrawiam :)

• Like 1
  • Thanks 1
  • 5 tygodni później...
Napisano

Kochani! W sobotę 15 lutego z rozświetlonego Torunia jej jasność oceniłem na 1.6 mag. - zarówno wizualnie jak i fotograficznie. Przy okazji pobawiłem się trochę metodą rozogniskowania obrazu dla porównania blasku Betelgezy z Bellatrix. Czystego nieba! :)

2020-02-15_Betelgeuse minimum_web.jpg

• Like 4
  • Thanks 1
Napisano

Miejskie niebo nie pomaga w dokładnej ocenie, a wcześniej panował nam Księżyc około pełni, stąd rzuciłem się na piątkową okazję mimo niespecjalnej przejrzystości firmamentu ;) Wizualnie Betelgeza nie wydała mi się ciemniejsza od Bellatrix, a i na zebranych przeze mnie zdjęciach wygląda bardzo podobnie - może z wyjątkiem tego najbardziej rozogniskowanego kadru po prawej, gdzie jakby ciut ustępuje... No cóż - patrzmy dalej :)Pozdrawiam!

• Like 2
Napisano

Ten obraz, uzyskany za pomocą instrumentu VISIR na Very Large Telescope ESO, pokazuje światło podczerwone emitowane przez pył otaczający Betelgeze w grudniu 2019 roku. Chmury pyłu, które przypominają płomienie na tym dramatycznym zdjęciu, powstają, gdy gwiazda zrzuca swój materiał z powrotem w kosmos. Czarny dysk przesłania środek gwiazdy i znaczną część jej otoczenia, które są bardzo jasne i muszą zostać zamaskowane, aby umożliwić widzenie słabszych pióropuszów pyłu. Pomarańczowa kropka pośrodku to obraz SPHERE powierzchni Betelgezy, która ma rozmiar zbliżony do orbity Jowisza :))

Źródło: ESO / P. Kervella / m. Montarg?s i in., Podziękowanie: Eric Pantin

eso2003d.jpg

• Like 3

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wczoraj wieczorem (05 marca) wizualnie oceniłem jasność Betelgezy na 1.35 mag. Jest już wyraźnie jaśniejsza od Bellatrix, ale do Aldebarana jeszcze sporo brakuje... Powinna go jednak dogonić zanim zniknie w blasku majowego Słońca ;)

Napisano
19 godzin temu, radio-teleskop.pl napisał:

Betelgeza wyraźnie ciągnie w górę! 11 marca o 20:00 osiągnęła jasność 1.2 mag.

Też potwierdzam,wczorajszego wieczora również dałem na +1.20 mag ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...
Napisano

Może złapała CoVid-19, i temperatura jej wzrosła. ;)

Ritchey-Chrétien TS 150 mm/ 1370 + Reduktor TS 0,67 x , TS ED 80/560 + Flattener x0,8 ; ASI 533 MC Pro, Guider ArteSky 60/240 mm+ ASI 178 MM  iOptron iEQ30 Pro, AsiAir Plus

Napisano (edytowane)
22 godziny temu, KrisQ napisał:

Może złapała CoVid-19, i temperatura jej wzrosła. ;)

Fotometria V w AAVSO

Alf Ori V.png

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 1
  • Thanks 1

• 2 tygodnie później...