Skocz do zawartości

Problem z napędem do EQ3-2


Rekomendowane odpowiedzi

Problemy z zasilaniem zaczęły się na zlocie - w pierwszą nockę zaczęła dioda od sterownika pikać, że kończy się bateria (chociaż akumulatorki były po ponad dobowym ładowaniu). Podłączyłem te akumulatorki do ładowarki, a nią do prądu - dioda sterownika przestała pikać - wszystko działało. Po jakimś czasie zgasła dioda od sterownika, ale prowadzenie było. Na ranem coś się stało, zapaliła się dioda czerwona i napęd przestał działać. Odłączyłem, podłączyłem, podziałało chwilę i znowu to samo. Dałem sobie spokój, spakowałem sterownik i akumulatorki do samochodu. Po południu sprawdziłem, o dziwo wszystko działało - nawet dioda świeciła na zielono bez migania. Podładowałem akumulatorki w pokoju, na kolejnej nocce z początku działało wszystko przez pewien czas, w środku nocy niestety znowu przestało cos działać i znowu czerwona dioda. Na kolejnej już nocce (po naładowaniu akumulatorów w dzień) podłaczyłem sobie wszystko, po 1 klatce próbnej z aparatu okazało się, ze prowadzenie nie działa, chcoiaż dioda w sterowniku się świeciła normalnie, ale silnik nie pracował. 

Po sprawdzeniu ogólnym - jakiś prąd do silnika dochodzi ( słychac tykanie, ale nie kręci się pokretło), silnik podobno dobry, ze sterownikiem coś nie tak. Znajomy co zajmuje się elektroniką sprawdzał u siebie ten sterownik, wyszły mu 2 tranzystory zepsute, wymienił na inne, ale bez zmian, dodatkowo tranzystory które włożył się grzały. Mówił, że jest jakieś podwójne uzwojenie, z czego 1 nie działa i dlatego ten silnik nie kręci. Czy da się/opłaca naprawiać ten sterownik, czy trzeba kupić nowy ? A jeśli to nie sterownik, a jednak silnik. To może cały napęd trzeba ? 

 

 

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym spróbował podłączyć do sterownika jakiś inny silnik o podobnych parametrach i sprawdził czy działa, jak by zadziałał to dobranie silnika nie powinno być chyba trudne. Jak robiłem swój napęd to silniki kupiłem za 10 zł szt.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli silnik tyka nie kręci, to jest prawdopodobnie sprawny, problem jest z zasilaniem cewek, sprawdź, jeżeli oczywiście mniej wiecej kumasz temat wyjścia miernikiem na poszczególne cewki silnika, jeżeli jest ok, to upewnij sie czy sprawny jest na 100% silnik sprawdz indukcyjność cewek..

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

© Robert Twarogal, forumastronomiczne.pl (2010-2020)