Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W co ułożyły się dzikie rozgwiazdy o wdzięcznej nazwie :"Asteriny" w moim akwarium? 😉

Przypadek czy zachęta do obserwacj?

Już wszystko w około mnie woła ( oczywiście przekaz w przenośni bo nic nie palę 😁) - Ignis nie grzej czterech liter, tylko idź na mróz lukać/focić! 🤣

A że nie zwariowałem ,macie fotkę sprzed pięciu minut , gwiazdki łażą po szkle na nibynóżkach i układają się w różne ciekawe wzorki coś jak wróżenie z fusów 🤣

20240111_130437.jpg

20240111_133404.jpg

• Like 3

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

• ignisdei zmienił tytuł na Mam zagadkę z przymrużeniem oka 😉
Napisano

A to dobre , poprostu nieswiadomie Twoje fale mózgowe implikują zdarzenia w akwarium 😅

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127  ,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32 , 10x50 ,20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Te trzy gwiazdki to ewidentnie Pas Oriona, więc na górze po lewej to Betelgeza, a po prawej Bellatrix !!!

• Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
17 minut temu, Mareg napisał:

Te trzy gwiazdki to ewidentnie Pas Oriona, więc na górze po lewej to Betelgeza, a po prawej Bellatrix !!!

Brawo 😀 podaj adres na PW to jak chcesz wyślę Ci forumowy otwieracz.

20240111_133404~2.jpg

orion-myå›liwego-gwiazdozbiã³r-na-gwiaåºdzistym-astronautycznym-tle-z-imieniem-swã³j-gå‚ã³wne-gwiazdy-krewnych-rozmiary-i-rã³å¼ni-140835064 (1).jpg

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

@ignisdei, nic nie trzeba wysyłać.

I rzeczywiście, ta po prawej to z pozycji bardziej pasuje do Meissy niż do Betelgezy.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
2 godziny temu, Mareg napisał:

Eee, też wiedziałem. 🙂 To było łatwe. 
pzdr. 

• Like 2

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano
3 godziny temu, Dale napisał:

Jak można mieć tak czyste szyby ja się grzecznie pytam 🙂 ?

Jakby były czyste, to by nie było na ich rozgwiazd, bo one wręcz uwielbiają osadzające się na nich glony 😀

Napisano

To Ty moich łąk nie widziałeś 🙂 pokolce pasą się na nich jak owce na halach 🙂 A Orion jest moim ulubionym gwiazdozbiorem, łatwy w obserwacji i efektowny 🙂

Napisano
3 godziny temu, Dale napisał:

To Ty moich łąk nie widziałeś 🙂 pokolce pasą się na nich jak owce na halach 🙂 A Orion jest moim ulubionym gwiazdozbiorem, łatwy w obserwacji i efektowny 🙂

To samo ja.... Wczoraj nawet fociłem jakąś głowę morskiego konia... 😁