Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O to to! Cool

Nawet baner zaraz dostaniesz w nagrodę!

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

I jeszcze mamy do podziwiania o tej porze roku najjaśniejszą gwiazdę węglową - La Superba w Psach Gończych (Y CVn). Jej indeks koloru B-V to +2.5, czyli jest sporo czerwieńsza od Antaresa na przykład (+1.8), a jej jasność zmienia się w zakresie od około 4.8 do 6.3mag w okresie 160 dni. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/La_Superba
http://www.universetoday.com/102161/seeing-the-red-of-la-superba-a-magnificent-springtime-carbon-star/

• Like 5

jolo-astrojolo.png

Napisano
2 godziny temu, jolo napisał:

a jej jasność zmienia się w zakresie od około 4.8 do 6.3mag w okresie 160 dni.

Gdzie można sprawdzić aktualną jasność takiej gwiazdy zmiennej?

Napisano

Coś koło 5.4 mag. Sprawdziłem wykres krzywej jasności ale rozrzut wyników obserwacji jest bardzo duży i ciężko coś z tego rozczytać.

Napisano
1 godzinę temu, libmar96 napisał:

Można to zrobić przeglądając ostatnie obserwacje na http://www.aavso.org/

Dokładnie tutaj:

https://www.aavso.org/apps/webobs/search/

W miejscu "Star" wpisujesz tylko nazwę gwiazdy zmiennej i otrzymujesz aktualne wyniki obserwacji.

• Like 2

Wszystkie fotografie wykonywane z miasta 🙂
SW BKP150/750 Dual Speed, SW MAK 127, ZWO Seestar S50 PRO, SW Evostar 80EDX, Skytinel SN22

Napisano

Jako uzupełnienie opisu Głowy Smoka - fotka z rozogniskowaną ostrością, żeby uwydatnić barwy gwiazd.

GŁOWA SMOKA KOLORY GWIAZD.JPG

W opisie zabrakło mi Lutni, z kilkoma skarbami. Poniżej również rozogniskowana fotka podkreślająca kolory gwiazd.

LUTNIA KOLORY GWIAZD.JPG

Najciekawszą gwiazdą w kadrze jest czerwono-bordowa T Lyrae o wskaźniku barwy aż 3,5.

Równie ciekawie prezentuje się parka Delta 1 i 2 Lyrae o kontrastowych barwach -0,12 i 1,58 (kontrast jeszcze większy niż w Albirego - separacja 15-krotnie większa).

• Like 6
Napisano
20 godzin temu, robert_sz napisał:

Coś koło 5.4 mag. Sprawdziłem wykres krzywej jasności ale rozrzut wyników obserwacji jest bardzo duży i ciężko coś z tego rozczytać.

Wartości pośrodku można uznać za najbardziej zbliżone do aktualnej jasności. Ten duży rozrzut wynika z tego, że każdy z obserwatorów jest inny i oczy każdego z nas trochę inaczej postrzegają gwiazdy. Po za tym przy tak czerwonych gwiazdach bardzo ciężko o dokładną ocenę.

Trochę dalej na wschód od Y CVn możemy już także zaobserwować zmienną T Lyr, której wskaźnik barwy b-v wynosi aż 5.46!!!

• Like 1

Liczba obserwacji gwiazd zmiennych: SOGZ: >11 000   AAVSO: >9000

Messier: 110/110      H400I: 400/400

http://sogz-ptma.urania.edu.pl/

Bogdan Kubiak

Napisano
Dnia 13.05.2016 at 10:18, Janko napisał:

Piękną czerwono-pomarańczową parą są położone 3° na zachód od ? Her gwiazdy ok. 5 mag, należące już do Korony Północnej - ?1 i ?2 CrB. To zaawansowane ewolucyjnie olbrzymy ?spalające? w swych rdzeniach tlen do węgla. Odległość kątowa między nimi to ok. 5? i można je dostrzec razem z M13 w jednym polu widzenia lornetki.

Kiedy w zeszłym roku polowałem na podwójne w Koronie Północnej, zahaczyłem również o te gwiazdy (optyczny układ poczwórny w WDS widniejący pod oznaczeniami STFA 29, H N 81 oraz H 6 18). Najpierw wieczorem dziewiątego sierpnia, kiedy zapisałem w notatkach "dwie piękne czerwone gwiazdy". Ten opis mnie później zdziwił, kiedy zobaczyłem, że mają zupełnie odmienny typ widmowy - M2III i K5III. Wróciłem do nich dziesięć dni później, tylko po to, żeby dokładniej przyjrzeć się ich kolorom. O ile v1 nadal był mocno czerwony, v2 tym razem pokazał intensywny pomarańczowy. Kolory gwiazd, nawet jeśli są intensywne, to jednak są też dość delikatne i trzeba im specjalnie poświęcić uwagę, żeby dostrzec różnice tonalne. Bardzo spodobał mi się ich widok w powiększeniu 350x, kiedy blask się bardziej rozlał, a ogromna separacja sprawiła, że ich kolory można było podziwiać w odosobnieniu, ale jeszcze w tym samym polu widzenia. Na "usprawiedliwienie" dodam, że wcześniej przykuły moją uwagę, kiedy robiłem mały rekonesans lornetką 8x30, chociaż kolory były wtedy bledsze.

W tym roku poświęcam dużo uwagi Żyrafie, najpierw odwiedziłem podwójne wewnątrz trójkąta, którego wierzchołkami są 1 Cam, 8 Cam oraz Alessi 2, następnie w pobliżu gwiazd 14 i 19 Cam, a w w zeszłym tygodniu minąłem ? Cam, gdzie wreszcie spjrzałem na zmienną ST Cam (CGC 769). Gwiazda karbonowa (?), ale jej B-V nie jest imponujące, wynosi tylko około +0.8. W okularze jawiła się jako "całkiem mocno pomarańczowa". Sądząc po jej obecnej jasności, musi być w okolicach swojego maksimum blasku. Poświęcona jej strona AAVSO zawiera informację o jej powiązaniu z grupą gwiazd Platais 3, znajdującą się jakieś 3.5° na północ, w pobliżu galaktyki NGC 1560. Książka Star Clusters mówi, że grupa zawiera tylko trzy gwiazdy.

Napisano
Dnia 13.05.2016 at 10:37, jolo napisał:

I jeszcze mamy do podziwiania o tej porze roku najjaśniejszą gwiazdę węglową - La Superba w Psach Gończych (Y CVn). Jej indeks koloru B-V to +2.5, czyli jest sporo czerwieńsza od Antaresa na przykład (+1.8), a jej jasność zmienia się w zakresie od około 4.8 do 6.3mag w okresie 160 dni. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/La_Superba
http://www.universetoday.com/102161/seeing-the-red-of-la-superba-a-magnificent-springtime-carbon-star/

Dnia 13.05.2016 at 22:13, jutomi napisał:

...Jako uzupełnienie opisu Głowy Smoka - fotka z rozogniskowaną ostrością, żeby uwydatnić barwy gwiazd.

...

W opisie zabrakło mi Lutni, z kilkoma skarbami. Poniżej również rozogniskowana fotka podkreślająca kolory gwiazd....

Najciekawszą gwiazdą w kadrze jest czerwono-bordowa T Lyrae o wskaźniku barwy aż 3,5.

Równie ciekawie prezentuje się parka Delta 1 i 2 Lyrae o kontrastowych barwach -0,12 i 1,58 (kontrast jeszcze większy niż w Albirego - separacja 15-krotnie większa).

Nobody is perfect  ;-)  Nie liczyłem, że wyczerpię temat, i tak zrobiła się z niego trochę "kobyła" - tl; dr

Dzięki za uzupełnienia. Proszę o jeszcze! :))

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Piękny kolor ma także !3 Lyr (inaczej R Lyr), półregularny, czerwony olbrzym typu M5 III. Jest to gwiazda jasna (ok. 4 mag) i łatwa do odnalezienia

Lyra_constellation_map.svg.png

Źródło: Wikipedia

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf