Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, Rozi1992 napisał:

szkoda że byliśmy tak zapatrzeni w okulary teleskopów, że tego nie zauważyliśmy.

GH010124_1587174104981.jpg

No tak, "niebo pęka za ich plecami" a Orzechi w Sky Safari współrzędnych komet szuka ?

• Haha 1

Newton 12' DOB GOTO, refraktor Sky-Watcher SK909 EQ3-2, okulary: 8, 10 13, 17 i Soligor 25
Na meteory: kamery PAVO6, PAVO7 i PAV79, czasem oko nieuzbrojone

Napisano

Musiało być w momencie, kiedy prawe oko miałem zamknięte a lewym oglądałem zdjęcia z sat24, bo niemożliwym jest nie zauważyć sporego pojaśnienia wokół ;) Cóż.... Choć tyle, że na zdjęciu wyszło.

Napisano

Wykadruj sobie to zdjęcie i będzie piękna tapeta na komputerze ?

Newton 12' DOB GOTO, refraktor Sky-Watcher SK909 EQ3-2, okulary: 8, 10 13, 17 i Soligor 25
Na meteory: kamery PAVO6, PAVO7 i PAV79, czasem oko nieuzbrojone

• 1 miesiąc później...
Napisano

Łysy nie łysy, Glanów trzeba odwiedzić w końcu. Będę ok 20.00-20.30.

• Like 1

Tuvoc / Astrotuvoc / Mirek

GSO 254/1000, TS ONTC 200/1000, TS APO 65Q, NEQ6 i HEQ5, ASI 294MC Pro, Uranus-C Pro, Mars-C, EOS 800d mod., AllSky

Napisano

Miły wieczór zaliczony. Była nas 6, do tego dwa MAKi - w tym Big Mac 180, ED100, LB 12" i 3 sprzęty do focenia. W zasadzie to pojechaliśmy tylko, żeby się zobaczyć i potestować trochę nowego sprzętu, bo ostatnio trochę roszad nastąpiło ? ale zakrycie gwiazdy 95 Virginis wypadło super. O odkryciu nie pisze, bo źle wycelowałem EDka i trochę przegapiłem ale Mcmaker'owi się podobało ?

Wizualowcy zawinęli się wcześniej więc nie wiem do której chłopaki powiedzieli ?

SQML podczas najciemniejszego pomiaru pokazał 19,44 czyli mniej więcej tyle samo co po przyjeździe do Olkusza ? Zabawka jednak przednia i na pewno się przyda w przyszłości.

Byłbym zapomniał. Za 3 tygodnie dzień zacznie się skracać, wakacje a tu ciągle trzeba siedzieć w czapce i rękawiczkach. Masakra ?

• Like 3
Napisano
2 godziny temu, orzeszek1916 napisał:

Miły wieczór zaliczony. Była nas 6, do tego dwa MAKi - w tym Big Mac 180, ED100, LB 12" i 3 sprzęty do focenia. W zasadzie to pojechaliśmy tylko, żeby się zobaczyć i potestować trochę nowego sprzętu, bo ostatnio trochę roszad nastąpiło ? ale zakrycie gwiazdy 95 Virginis wypadło super. O odkryciu nie pisze, bo źle wycelowałem EDka i trochę przegapiłem ale Mcmaker'owi się podobało ?

Wizualowcy zawinęli się wcześniej więc nie wiem do której chłopaki powiedzieli ?

SQML podczas najciemniejszego pomiaru pokazał 19,44 czyli mniej więcej tyle samo co po przyjeździe do Olkusza ? Zabawka jednak przednia i na pewno się przyda w przyszłości.

Byłbym zapomniał. Za 3 tygodnie dzień zacznie się skracać, wakacje a tu ciągle trzeba siedzieć w czapce i rękawiczkach. Masakra ?

Fajnie się w końcu spotkać ?

Fociarze też ewakuowali się wraz z nadejściem chmur. Klasycznie już, zamykałem peleton ? Z tego co pamiętam - chłopaki fotografowali Veil'a (Adam); M 13 (Marcin). U mnie zaś testy i kilka klatek w H-allfa.

Mój termometr przy dreamfocuserze zarejestrował wczoraj 6 st. C!

• Like 3

Tuvoc / Astrotuvoc / Mirek

GSO 254/1000, TS ONTC 200/1000, TS APO 65Q, NEQ6 i HEQ5, ASI 294MC Pro, Uranus-C Pro, Mars-C, EOS 800d mod., AllSky

Napisano

Ja z kolei zajęty byłem testowaniem soczewek Barlowa x2 i niekwestionowanym zwycięzcą został X-Cell. Testowałem je przy pomocy LB 12 i BCO 6 mm. Pod względem korekcji barw i odbioru obrazu plasują się następująco: 

1. X-Cell; 2. GSO 1,25", 3. GSO ED 2"

A pod względem odblasków tak:

1. X-Cell; 2. GSO ED 2"; 3. GSO 1,25"

Poza tym zaliczyliśmy bardzo ładne zaćmienie gwiazdy 5,5 mag. w Pannie i późniejsze jej odkrycie ;) 

Szkoda, że seeing był bardzo kiepski, ale spotkanie można zaliczyć do udanych :D

• Like 2

AR 102/1350 , ATM: BinoNewton 150/750, 130/650 UL Truss, 70/700, 70/280

Napisano

Ehhh gdyby tylko nie trzeba było wstawać rano do roboty. Mam lekki Zombie Day. M13 bo i cóż bez filtrów i moda można focić w taką jasną noc. Chmury przeszkadzały w ustawieniu na polarną ale daliśmy radę. Testy udane.

• Like 3
Napisano

Fajne spotkanie, jak zawsze, tylko tak trochę dziwnie z jednym Dobsem :D Arsenał na planety jest, jeszcze tylko kilka(naście) ostatnich docelowych okularów i innych astrogratów, i można będzie po ludzku obserwować? Póki co, testy, eksperymenty i porównania. Adam, lapsik pierwsza klasa, wygrałeś funkcję astrokronikarza naszej ferajny ?

• Like 2
  • Haha 1

ATM 12", Mak SW 180/AZ-EQ5GT, 10 kg okularów i inne duperele ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kolejna udana nocka obserwacyjna, tym razem w mniejszym gronie i z jednym teleskopem :) @Pigula toczył boje z setupem astrofotograficznym, ja przywiozłem LB 12'', @Piotrek K. walizkę 100* ESów, @Zjebur krzesełko a Piotrek F. przywiózł Piotrka K. :D 

Po przyjeździe na miejsce około 22:30 zastaliśmy snujące się chmury, na szczęście po rozstawieniu i wychłodzeniu sprzętu niebo się wyczyściło i pozostało już takie do końca, rozbłyskując co chwilę nerwowo na południu. Obserwacje zaczęliśmy raczej od klasyków (i to kulistych), w końcu nie ma co łapać kłaczków w białe noce. Na początek poszła M13, następnie M3, M5, NGC 5466, potem M51 z widocznymi ramionami, M12, M10, M92. Z czasem, kiedy Jowisz był coraz wyżej przesiedliśmy się na japońskie orciaki 9 i 12,5 mm i pomimo niskiego położenia seeing pozwalał na całkiem dużo - w spokojniejszych momentach dawało się dostrzec sporo detalu - zawirowania w pasach, białe owale i różne inne farfocle na jego tarczy.

Sesję obserwacyjną zakończyliśmy o 1:30, bardziej z przymusu niż ochoty - pomimo tego, że była to pierwsza noc bez czapki na głowie to wilgoć dała się we znaki i LW zaczęło się rosić. SQM-L tej nocy pokazał maksimum 20.90 mag/arcsec2. Oby więcej takich wypadów, było świetnie ;) 

• Like 5

AR 102/1350 , ATM: BinoNewton 150/750, 130/650 UL Truss, 70/700, 70/280

Napisano

W maksimum SQM-L pokazał 20.95! ;)

• Like 1

GSO 8", TAL 100R-ATM EQ5, BST ED (3,2/5/8/12/15/18/25mm), Scopos 30mm 2", UB 2", ??????-7 7x35 Made in USSR

Napisano

Siedziałem par nocy w okolicach Białki a dokładniej w Czarnej Górze. Za bardzo pogody nie było ale szło zobaczyć jakie niebo - w Najlepszym momencie miałem na SQML 20,9 mag arc/sek. Bida ale w sumie białe noce.

Wypadu zazdroszczę. Mam głoda :D

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, orzeszek1916 napisał:

Siedziałem par nocy w okolicach Białki a dokładniej w Czarnej Górze. Za bardzo pogody nie było ale szło zobaczyć jakie niebo - w Najlepszym momencie miałem na SQML 20,9 mag arc/sek. Bida ale w sumie białe noce.

Wypadu zazdroszczę. Mam głoda :D

A to mogliśmy się minąć, nawet nie wiedząc, bo też się tam kręciłem, licząc naiwnie na pogodowy cud. Jeśli jeździłeś na tą górę z krzyżem milenijnym, to zdecydowanie lepsza jest oddalona o kilka km Przełęcz nad Łapszanką.

• Like 1
Napisano

Widziałem tą górkę z krzyżem ale na niej nie byłem. Jak piszesz, pogody nie było i mierzyłem parę razy pod kwaterą, odchodząc w ciemne miejsce, trochę pod górę. Natomiast spodobało mi się tam i się zastanawiam, czy tam na sierpniowy urlop nie uderzyć, więc zaraz sprawdzę gdzie ta przełęcz ?

• Like 1
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Jak tylko będą jakieś sensowne warunki to bym jechał do Glanowa. Pasuje w końcu zobaczyć tą kometę, do tej pory nie miałem okazji... 

• Like 1

ATM 12", Mak SW 180/AZ-EQ5GT, 10 kg okularów i inne duperele ?

Napisano

Ja bym pewnie jakoś po 20 wyjeżdżał czyli na miejscu po 21 ale zależy od pogody... jak na razie nie wygląda to różowo chociaż ICM mówi że się wyczyści...

Napisano

Spoko ;) W Glanowie na górce nigdy nie ma mgły. Byleby tylko było czyste niebo na północy bo też muszę w końcu kometę ustrzelić. Jak by co to asfaltem do końca. 

• Like 1