Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ależ wielkie są te plamy -Słońce rzeczywiście się ożywiło.  Muszę też je koniecznie sfocić!

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Od razu przepraszam purystów, ale Słońce miałem zaraz nad rozgrzanymi dachami i niestety ostrość pozostawia wiele do życzenia. Natomiast w wizualu plamki prezentują się bardzo ładnie. Wpływ dachów widać na dolnej krawędzi Słońca.

post-42-137699798115_thumb.jpg

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

Rzeczywiscie posucha. A skoro o tym mowa to musze kupic jakis filtr sloneczny do wizuala i foto. Wczesniej uzywalem z powodzeniem folii Badera, a teraz zastanawiam sie czy moze lepiej kupic jakis szklany np. Thousand Oaks czy cos podobnego. Co o tym myslice?

Lyra 102/1100 achro, WO Redcat 51 apo,  HEQ5 pro, Skywatcher Star Adventure, 8x42, Asiair

Napisano

Ja używam z powodzeniem folii Baadera ND5 do wizuala i foto. Tanie i trwałe jeśli się dba. Tylko ten siny kolor Słońca... :)

Słoneczko na dziś. Grupka plam jest już nieco lepiej widoczna. Ostrość też się w miarę udała.

post-42-137699798405_thumb.jpg

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

Dwie przepiękne grupy plam słonecznych, wyżej wieksza grupa 1164, poniżej jeszcze na brzegu tarczy grupa nr 1166. Zdjęcia zrobine dzis ok 14stej

post-80-137699798664_thumb.jpg

post-80-137699798668_thumb.jpg

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg
Napisano

Słońce ostatnio pod ostrym ostrzałem! I tak trzymać. W niedziele na tle Słońca miała przeleciec ISS , zjawisko widoczne z mojego podwórka ale dzis podniesli obitę stacji i sprawa sie rypła. To nic bedzie nastepna okazja...

Napisano

Wystawiłem pofociłem i na stronkę wrzuciłem! Plamki jak sie patrzy. Tutaj trzy grupy nr 1164, 1165, 1166. Na drugim zdjęciu 1164 z bliska.

post-80-137699798979_thumb.jpg

post-80-137699798983_thumb.jpg

Napisano

M.Rudy nawet fajne zdjęcia! Teraz tylko żniwo z słonka zbierać!  :)

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

• 3 tygodnie później...
Gość MaciekM
Napisano

Sporo drobnych "pryszczy" mamy na naszej Słonecznej twarzyczce. :P

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzisiejszy Sunek - klatka Canona 450D, Refraktor Meade 152/1200

Dołączona grafika