Skocz do zawartości

Słońce na dziś

Gość MaciekM

Rekomendowane odpowiedzi

No pięknie się nasze słonko zaplamiło, aż cztery grupy plam i to w jednym rządku.  A ta 1263 -masakra. Może też się skuszę -nich tylko chmury odpuszczą!

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Witam,

wczoraj po raz pierwszy od dość dawna wyciągnąłem z "kuferka" swój mały refraktor i zrobiłem kilka zdjęć plam na Słońcu - po tym, jak na tym forum zobaczyłem, jak ładnie Słońce jest zaplamione... Było to jednak krótko przed zachodem Słońca i zdjęcia potraktowałem jako próbne.

Dziś po pracy zacząłem przygotowywać się wcześniej i przez dwa różne filtry słoneczne wykonałem kilkadziesiąt zdjęć, korzystając dodatkowo z telekonwertera.

Lepiej jednak zdjęcia wyszły po konwersji jako zdjęcia czarno-białe, a po niewielkim podostrzeniu - wyszły "jako-tako".

Oto jedno z moich zdjęć (tylko fragment Słońca):

post-300-137699808985_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Wrzucam swoj szkic z godziny 10:10 UT. Próbowałem go trochę poprawić po zeskanowaniu, ale niewiele mu pomogłem, a może nawet trochę zaszkodziłem. Na kartce jednak wygląda dużo lepiej. Poprawiłem odręcznie trochę kontury tarczy, bo marnie to by wyglądało bez tej niezbyt estetycznej korekty. Tarcza ma w oryginale 100 mm średnicy. Kolorem zaznaczone pochodnie. Sam szkic oceniam może na 4-  :) Największa grupa mocno dała mi się we znaki i ze szkicowaniem i potem z mierzeniem powierzchni. Współrzędne plam policzę później, więc ich zabraknie przy szkicu.

post-743-137699815922_thumb.jpg

Plamy na Sloncu osiagnely takie rozmiary ze dzis byly widoczne golym okiem . Gdy dzis rano o godz 9tej wyjezdzalem do pracy przez mgle dzialajaca jak filtr sloneczny wyraznie widzialem grupe plam w centrum tarczy. Zachecam do spojzenia rankiem na Slonce przez mgle. 

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg

Ta czerwień wygląda jak z Coronado ale chyba uzyskana w wyniku wczesnego zerwania się z łózka i biegania z teleskopem po mroziku...? Szacun! Ja tez dziś miałem taki plan ale jak zobaczyłem -5 st C postanowiłem ze lepiej będzie jak przytule się do Żonki i jeszcze pośpię... hehehe. Odrobie to po południu. dziś pzrez tarcze Słońca przeleci mi ISS to sobie ja cyknę razem z plamami :)

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg