Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tym razem ja ;] Otwieram temat elegancką koniunkcją Księżyca z Merkurym. Prosto spod Pyry:

DSC_0023.JPG

Noc była pochmurna, ale przed godz. 6 zaczęło się rozpogadzać. Elegancki popielaty Księżyc wraz z Merkurym, niestety jak wiadomo wizual rządzi więc i nagrania nie oddają rzeczywistego widoku przez lornetkę. ;]

Słońce wstaje, a Merkury nadal w kadrze. Zamierzam go śledzić jeszcze za dnia także kto chce zobaczyć Merkurego w środku dnia niech zajeżdża czym prędzej na zlot.

Czekamy na Was smalcożercy ;)

• Like 9
Napisano

Trzy owocne godziny na zlocie.

Pierwsze obserwy zaliczone.

grzybobranie,Słońce poboczne i pierwsi goście.

Pozdrawiam z Zatomia.

IMG_0890.JPG

IMG_0894.JPG

IMG_0895.JPG

IMG_0896.JPG

IMG_0897.JPG

IMG_0898.JPG

• Like 9

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano

Czekaj, czekaj wszyscy nie dojechali jeszcze...jestem  też w drodze , ale zaraz się zacznie ...:))

Tylko lornetki ;) TZK 10x80,  Vixen BT 80 M-A, Oberwerk 20x80, BPC 25x70 , Pentax 12x50 , Levenhuk 16x42 ,Vixen Polaire

Napisano

Co prawda ze Zlotu wyjechałem zaraz po śniadaniu ale do domu dotarłem dopiero teraz. W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować Zlotowiczką i Zlotowiczą za mile spędzony na obserwacjach  i nie tylko czas. Raz jeszcze serdeczne dzięki i do wiosny 2017r.

• Like 1
Napisano

My z Kapralem dotarliśmy w do domu w całości. 

Serdecznie dziękuję wszystkim za wspólną zabawę, wspaniałe prelekcje, pomoc techniczną, sympatyczne rozmowy, i za wspólny browarek przy ognisku.

Osobne podziękowania dla Kaprala za dowiezienie tyłka do domu. 

DO ZOBACZENIA ZA PÓŁ ROKU.

(fotki niebawem)

• Like 1

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

Ja też już bezpiecznie w domu. Dziękuję wszystkim za wspaniałe towarzystwo, rozmowy (również przy piwku), porady i prelekcje. Do następnego zlotu, Hejka.

• Like 4

Na co komu niebo bez gwiazd?

Napisano

Również chciałbym bardzo serdecznie podziękować wszystkim zlotowiczkom i zlotowiczom za to kolejne niesamowite przeżycie jakim był ten XIII zlot :)

3 godziny temu, jacek2 napisał:

Również wszystkim bardzo dziękuję.

Zgubiłem czapeczkę DO z czerwonymi diodami, może ktoś znalazł ?

Twoją czapeczkę widziałem w Gorzowie Wlkp. około godziny 12:20 :). Wtedy to Darek - Darius szukał właściciela czapeczki opisanej przez Ciebie.

• Like 1

Takahashi FSQ 106ED, TS 50/205 guidescope, NEQ6pro belt mod, QHY8L, ALccd5L-IIc, 550d

Napisano
9 minut temu, MarWo napisał:

Wtedy to Darek - Darius szukał właściciela czapeczki opisanej przez Ciebie.

Straż Graniczna - ustrzeże :)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano
2 minuty temu, Pawcio napisał:

Inowrocław w domu. Dzięki za zlot! Jeszcze tylko: listopad, grudzień, styczeń .....

.... marzec - bo chyba najlepiej będzie pasował ..... 30.03 - 02.04 :)

• Like 2

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.