Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1) ignisdei - 40zł (tyle wyskrobię) 
2) Jacek E - 40zł - ne mogę więcej od Admina
3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl

• Like 1
Napisano

3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl
5) John Doe - 300zl :5640dc6fa0398_07Cool:

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl
5) John Doe - 300zl :5640dc6fa0398_07Cool:

6) SZKLARZ - 50 zł

• Like 2

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano

3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl

6) SZKLARZ - 50 zł

7)pery-50zł

• Like 2

CGEM DX,BM-152/760,ES-30/82,ES-14/82,MTO-500,Canon700D

Napisano

3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl
6) SZKLARZ - 50 zł
7)pery-50zł
8)szdom - 20zł

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

Byłem na zlocie, ale nie miałem przyjemności rozkładać się na polu Pyrlandii. Może w tym roku się uda. Dokładam swoją działkę na ten cel.

3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl
6) SZKLARZ - 50 zł
7)pery-50zł
8)szdom - 20zł

9) Gayos - 40 zł

TAKAHASHI FSQ-106ED,  Samyang 135, SW 150/750,
ASI 2600 MM, QHY 163C, QHY 163 M
NEQ 6, ZWO AM 3, AstroWalker, Platforma paralaktyczna
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,
Napisano

Nie chcę wkładać kija w mrowisko ale pamiętajcie Koledzy o przepisach SEP, technicznej stronie układania kabli w ziemi oraz bezpieczeństwie użytkowania !

Tak w baaardzo wielkim skrócie: kable o napięciu do 1 kV MUSZĄ być kładzione na głębokości 0,7m poza użytkami rolnymi na 10 cm podsypce z piasku, następnie kolejna 10 cm warstwa piasku, na to 20 cm "gruntu rodzimego", warstwa niebieskiej folii ostrzegawczej, informującej, że poniżej przebiega kabel i dopiero taki wykop można zasypywać. Jeśli po tej instalacji miały by przejeżdżać samochody, to kabel musi być dodatkowo zabezpieczony rurą osłonową wystającą na co najmniej 50 cm z każdej strony poza szerokość przejazdu.  Instalacja musi być wykonana przez elektryka ( lub pod jego nadzorem ) z odpowiednimi uprawnieniami SEP i zabezpieczona odpowiednim wyłącznikiem różnicowo-prądowym i ochronnikiem przepięciowym. Całość instalacji musi posiadać protokół z pomiarami, potwierdzony ( pieczątka z numerami uprawnień SEP ) przez uprawnionego elektryka "pomiarowca".

Poza tym proponowana instalacja przebiega chyba na terenie otwartym, nie ogrodzonym ( nie byłem na miejscu a na zdjęciu satelitarnym nie widzę, proszę mnie poprawić ). Nie wiem, czy nie należałoby uzyskać od lokalnego Dystrybutora Energii i Gminy zgody na położenie takiej stałej, ziemnej instalacji ( aktualizacja mapek geodezyjnych - koszt !!! ), żeby to nie zostało potraktowane jako "samowolka budowlana"... Jak rozumiem instalacja ta byłaby pod napięciem tylko na czas Zlotu a przez pozostały czas byłaby bez napięcia ? Inaczej tego sobie nie wyobrażam a i tak jest duże niebezpieczeństwo, że np. w czasie Zlotu jakiś ciekawy dzieciak "pobawi się" gniazdkiem i nieszczęście gotowe. A wtedy prokurator zacznie od pytań: na czyje zlecenie i kto robił instalacje, czy są odpowiednie zezwolenia, kto nadzorował roboty i wykonał pomiary ochronne, kto dopuścił do użytkowania itd. Moim zdaniem lepiej dowiedzieć się na miejscu ( może jakiś znajomy elektryk ? ) czy są potrzebne i jakie zezwolenia i zgody ( gmina ? Dystrybutor ? ) a jeśli tak to mieć je na papierze, niż ponieść koszty, narobić się - i nie daj Bóg - mieć później problemy !

Przepraszam, że roztaczam takie czarne wizje ale wiem że jest to DROGA PRZEZ MĘKĘ, strasznie czasochłonne i niestety kosztowne !

Pozdrawiam.

Marek

• Like 2
Napisano

Podpisuję sie pod tym co napisał przedmówca. To są poważne sprawy, związane z odpowiedzialnością karną, o obciążeniu innego rodzaju już nie wspomnę. Jednym z uprawnień które posiadłem ( nie odnawiałem od lat) są uprawnienia SEP do projektowania instalacji elektrycznych i może stąd to moje ciągłe upomnienia o bezpieczeństwo, o transformator separujący itp. Taka stała instalacja ma prawo być eksploatowana  po odpowiednich odbiorach, pomiarach skuteczności uziemienia. Zrozumcie, co innego jak sobie gospodarz na polu pociągnie kabel do stodoły a co innego jak z tej instalacji korzystają osoby trzecie. 

Jeśli kogoś ma ochotę posluchać mojej rady to sugerowałbym - jeśli już musicie wydać kasę - kupcie przedłużacze  2.5 mm kw, takie po 20 metrów. Trafo separujące indywidualnie.

Napisano
3 godziny temu, wessel napisał:

....... Trafo separujące indywidualnie.

Co to takiego - możesz pokazać linkiem ??? 
A przedłużacze to zapewne takie - jeśli te przepisy mogą właścicielowi ,,naszego" pola obserwacyjnego kłopotów narobić gdy zakopiemy sami - odpukać - http://imged.pl/bebnowy-przedluzacz-4xgniaza-25-m-gr-2-5mm-kurier-2213763.html

3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl
6) SZKLARZ - 50 zł
7)pery-50zł
8)szdom - 20zł
9) Gayos - 40 zł

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

To np coś takiego http://el-sklep.com/obudowane-przenosne-transformatory-pfs/73-pfs-630-230-230v-przenosny-obudowany-separacyjny-transformator-breve.html , dla pojedynczego użytkownika wystarczyłby taki o mniejszej mocy 150-200W.

3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl
6) SZKLARZ - 50 zł
7)pery-50zł
8)szdom - 20zł
9) Gayos - 40 zł

jolo-astrojolo.png

Napisano
8 minut temu, jolo napisał:

To np coś takiego http://el-sklep.com/obudowane-przenosne-transformatory-pfs/73-pfs-630-230-230v-przenosny-obudowany-separacyjny-transformator-breve.html , dla pojedynczego użytkownika wystarczyłby taki o mniejszej mocy 150-200W.

No to teraz jak ??? Bo już zgłupłem - W świetlicy w gniazdko wtykamy przedłużacz - wypuszczamy go przez okno, na jego końcu toto dla  poborców (czyli 3 do jednego przedłużacza bo 4 gniazdo wolne bo kolejny przedłużacz) i  znów toto x 3 dla kolejnych ???  I każdy użytkownik takie toto powinien mieć ze sobą ????

3) jolo - 40zł 
4) zielu - 40zl
6) SZKLARZ - 50 zł
7)pery-50zł
8)szdom - 20zł
9) Gayos - 40 zł

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Ja już wcześniej zgłupiałem, za dużo opcji... 

Jeśli byśmy się trzymali planu z instalacją podziemną to trzeba by to zrobić tak jak Marek pisze - osoba z uprawnieniami plus uzgodnienia. Nie jestem w stanie tego wycenić za bardzo :( 
A jak nie, to nie wiem co byśmy mieli kupować za te składki. Przecież nie będziemy kupować przedłużaczy, bo i tak każdy coś przywozi i nigdy chyba jeszcze nie brakło. Przydałby się tylko jeden taki większy 40-50m z kablem 3x2.5mm, żeby go wpiąć do świetlicy i w środku pola zrobić taki punkt centralny, gdzie podłączymy pozostałe. To może być dobry pomysł. 

Transformator separacyjny podpinasz do przedłużacza, a do niego wpinasz swoje graty zasilane z 230V - jest w nim normalne gniazdko. Ale to każdy może sobie kupić myślę. 

pfs-250-230-230v-przenosny-obudowany-sep

jolo-astrojolo.png

Napisano
19 minut temu, wessel napisał:

Jacku, transformator separujący należy wpiąć POMIĘDZY kabel do Twojego setupu a gniazdko w przedłużaczu z uziemieniem, czyli 3 żyłowym.

Zaraz coś narysuję.

No rysunek zapewne rozjaśni ale dalej wychodzi, ze tych transformatorów ma być tyle ilu użytkowników... To chyba paranoja jakaś biorąc pod uwagę, że największym poborcą u mnie jest kamerka z Peltierem.....

P.S. Ba nawet jak jest nas wpiętych z 15 osób i od czasu do czasu ktoś włączy suszarki to jeszcze się nie zdarzyło aby wywaliło korki a Pyra mi mówił, że zabezpieczenie bezpiecznikowe świetlicy to 15A.... 
Panowie my potrzebujemy nitki, która jak ktoś się znudzi i będzie chciał zebrać swoje zabawki to wyłączając siebie nie wyłączy innych !!!!

Napisano

Słuchajcie właśnie rozmawiałem z Panią Alicją z działu Promocji Gminy Drawno  i zaraz podejdzie do Burmistrza -spróbuje nam pomóc w załatwieniu wszelkich pozwoleń w ekspresowym czasie! Do końca tygodnia powinniśmy wiedzieć na czym stoimy. Wiem że to leży w gestii Energetyki ale Gmina jest tu niewątpliwym partnerem....:5640dc6fa0398_07Cool:

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Ja to widzę tak - jeśli nie będzie stałej instalacji pod ziemią, to wg mnie składka nie ma sensu (np na przedłużacze, czy transformator separujący np o większej mocy dla wszystkich), bo co potem z takim składkowym ruchomym mieniem zrobić? Przy braku stałej instalacji (na którą potrzeba speca z uprawnieniami i uzgodnień) chyba zostaniemy przy wcześniejszych rzeźbach. 

Jedynie może bym proponował zakupić przedłużacz na bębnie 50m, żeby pociągnąć prąd w jednym kawałku od świetlicy do jakiegoś punktu w środku pola.

Ale jeśli się uda zrobienie instalacji ze słupkami po bożemu, to jak najbardziej byłoby fajnie. (tak jak Robert wspomniał jeden post wcześniej).

jolo-astrojolo.png

Napisano

Ale to nie są zwykłe zloty, Urząd i Burmistrz jest naszym patronem i gościem na nich.  Ludzie od których zależą inwestycje w tym regionie z nami obserwują. Tu nie powinno być problemu tym bardziej że do zlotu jeszcze troszkę czasu . Poza tym  Leszek Pyra to obrotny gość który potrafi wszytko załatwić na miejscu i wszystkich zna. :5640dc6ec0764_04Wink:

Napisano

Kochani - nawet jak jest nas wpiętych z 15 osób i od czasu do czasu ktoś włączy suszarki to jeszcze się nie zdarzyło aby wywaliło korki a Pyra mi mówił, że zabezpieczenie bezpiecznikowe świetlicy to 15A.... 

Panowie my potrzebujemy nitki, która jak ktoś się znudzi i będzie chciał zebrać swoje zabawki to wyłączając siebie nie wyłączy innych !!!! 
Moze być rozkładana w pierwszy dzień ale czy te trafa są potrzebne - czy nie wpadamy paranoję ???? Za 500 stówek mam sobie kupić trafo ????
No ile pradu pobiera nawet 20 przenośnych setupów ?????

Napisano

To mi przypomina schemat instalacji elektrowni atomowej - z Całym Szacunkiem Maciek dla Twojej pracy - ale to jest pole obserwacyjno fociarskie na zlocie astronomicznym....

Ja widzę to tak:

Kupujemy 1 przedłużacz o przekroju 3 x 2,5 długości 20 m

Wpijamy go w świetlicy i poodpinamy na końcu 56a0abd0b29d6_Supek.jpg.2553d8544a359645 od tego słupka 2 m przedłużacz

i znów 56a0abd0b29d6_Supek.jpg.2553d8544a359645i przedłużacz 2 m i 56a0abd0b29d6_Supek.jpg.2553d8544a359645 i tak z 5 razy.

Najlepiej było by aby te słupki miały 4 gniazdka - wszystko ciągniemy lewą stroną i od nich wszyscy się zasilą - Góra 5 słupków zliczyć cenę przedłużaczy słupków i na zakup tego przeznaczyć pieniążki.
Nikt lewą stroną się nie kręci, w pierwszy dzień wyciągamy - rozwijamy w ostatni zwijamy - chowamy Amen

• Like 1

Napisano

Jacek wrzucił jedyne chyba rozsądne rozwiązanie nie wymagające zgód, pism, a do tego bezpieczne.

Co do tych 15 A hm... większość naszych zasilaczy to zasilacze impulsowe, pobierające duży prąd przy starcie. Ta "szpila" to nawet 5 razy większy prąd niż zasilacz pobiera na stałe.

15 A 230V to jest 3,4 kW - dużo i mało. To jest powiedzmy 15 setupów średniej wielkości. Przekrój przewodu ma tu mniejsze znaczenie ( w granicach rozsądku oczywiście) bo zasilacze są przeważnie uniwersalne 110-230 V i spadki napięć nie są tak istotne. Wprowadziłbym tylko zakaz podłączania suszarek i czajników. Suszarka to 1500 W i jest to duże obciążenie dla takiej sieci.

PS. Jacku, ależ to co ja narysowałem to jest dokładnie to co ty piszesz - trzy cztero-gniazdkowe przedłużacze połączone szeregowo.

• Like 1
Napisano

Ale bez suszarek w Zatomiu my wizualowcy sobie nie poradzimy....:5640dc6f10b34_05Blush:

Napisano

Robert - to co ,,narysowałem" obsłuży suszarki.

Maćku ale ja tylko tak łopatologicznie umiem - takie schematy dla mnie to gorzej niż hieroglify - najważniejsze, że to to samo I SIĘ SPRAWDZI I BĘDZIE TANIO I BEZPIECZNIE. ZRÓBMY TAK :)

Napisano
10 minut temu, wessel napisał:

Jacek wrzucił jednych chyba rozsądne rozwiązanie nie wymagające zgód, pism, a do tego bezpieczne.

Co do tych 15 A hm... większość naszych zasilaczy to zasilacze impulsowe, pobierające duży prąd przy starcie. Ta "szpila" to nawet 5 razy większy prąd niż zasilacz pobiera na stałe.

15 A 230V to jest 3,4 kW - dużo i mało. To jest powiedzmy 15 setupów średniej wielkości. (...)

To by wychodziło ok. 250W na zestaw, trochę sporo... u mnie cały, niemały zestaw pobiera 35W przy trackingu i 45W przy goto plus 25W lapek. To daje 60-70W. (QHY6 chłodzony, Atik383 chłodzony, montaż EQ6, opaska grzejna na refraktor 130mm i pierdółki). Kamerki FLI czy montaże ASA to oczywiście inne wymagania, ale nie ma ich w Zatomiu zbyt wiele.

Bezpiecznik topikowy 15A spokojnie wytrzyma takie impulsy, o ile wszyscy nie włączą zasilaczy dokładnie w tej samej chwili (z dokładnością do 1ms :) )

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

No to zróbmy to !

Nie pierniczmy sie w pozwolenia, pisma, inwestycje bo znów się obudzimy w plątaninie kabli i rozgałęźników przez środek pola.

Pieniądze mamy - zapewne wystarczy - może ktoś jeszcze zadeklaruje - nie kombinujmy więcej tylko to zróbmy !

• Like 1

Napisano

Ale dlaczego nie chcecie słupków i kabli w ziemi? Przecież załatwimy pozwolenia?

Napisano

Jeśli jest szansa na 3 słupki po 4 gniazdka to raczej jestem za tym - na pewno będzie wygodniej i pewniej. Jeszcze trochę czasu jest - jeśli się okaże, że to może nie wypalić, to przedłużacze i gniazdka wbijane zawsze można w miarę szybko zakupić. 

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano
7 minut temu, ignisdei napisał:

Ale dlaczego nie chcecie słupków i kabli w ziemi? Przecież załatwimy pozwolenia?

Co ostatnio załatwiałeś w urzędach ??? Kto Ci zrobi dokumentację - Uprawnienia masz ??? Kto zawiezie, kto pojedzie do elektrowni po uzgodnienia i opinie, kto do ekologów itd ??? Robert to nie jest sprawa na telefon - Ja już więcej pisał nie będę - biorę swój przedłużacz jak zwykle, najwyżej znów stracę 2 godziny

Napisano

Ja tylko jeszcze dodam od siebie, że w razie jakby roboty podziemne nie wypaliły to zakupmy jeden duży przedłużacz na bębnie taki 60-80-100m z 4 albo 8 gniazdkami i połączmy wszystko w gwiazdę, a nie przedłużacze szeregowo jeden do drugiego. Przy połączeniu szeregowym jak coś się rozepnie to wszystkie elementy za tym miejscem tracą prąd. Jak taki bęben ustawimy w środku i podepniemy się do niego bezpośrednio naszymi przedłużkami to będzie wg mnie dużo bezpieczniej. 

http://allegro.pl/przedluzacz-80m-3x1-5-gumowy-kabel-beben-metalowy-i4934182299.html
http://www.przedluzacz.com.pl/produkt/przedluzacz-wzmocniony-3g15mm2-beben-ogrodowy-100m/

jolo-astrojolo.png

Napisano

Rozmawiałem z Leszkiem on prowadzi działalność rolniczą i ma prawo na swoje potrzeby pociągnąć prąd pod polem jako rolnik. Mamy mu tylko przesłać materiał i wszytko będzie gotowe na nasz przyjazd.  Załatwi też wszelkie sprawy z energetyką. Trzymamy się wiec wersji z trzema słupami i polem!