Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś w wieku 89 lat zmarł sir Patrick Caldwell Moore, niezrównany popularyzator astronomii, autor kilkudziesięciu książek, guru wielu wyśmienitych obserwatorów i miłośników astronomii. Z racji znikomej ilości tłumaczeń literatury astronomicznej na język polski, przez astromiłośników z Polski jest głównie kojarzony z ułożonym przez siebie Katalogiem Caldwella.

Sir Moore, spoczywaj w pokoju.

Napisano

Sir Patrick Moore mial piekne zycie wypelnione astronomia. Jemu zawdzieczam swoja przygode. Wszysto sie zaczelo od jego ksiazek.

Skladam mu hold.

Lyra 102/1100 achro, WO Redcat 51 apo,  HEQ5 pro, Skywatcher Star Adventure, 8x42, Asiair

Napisano

Bardzo smutne, wielka strata - lecz będzie żył w swych publikacjach.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

W swojej domowej bibliotece astronomicznej mam . in. książkę Patricka Moore'a  pt" Planeta Wenus". Ta niewielka pod względem rozmiarów książka (bardziej książeczka) zawiera wiele cennych informacji o historii badania Wenus - wiele z nich wykorzystałem w swoim odczycie o przejściu Wenus w 2004 roku.  Niżej - reprodukcja okładki tej książki Moore'a.

Jest rozdział o poszukiwaniach i odkryciach satelitów Wenus.  Rezultaty tych poszukiwań były tak nieprawdopodobne, a sprzęt używany przez obserwatorów na tyle słaby, że P. Moore pisząc o swoich obserwacjach Wenus, napisał

?...Ja sam mam 3 calowy refraktor który ukazuje całą grupę sierpowatych ?satelitów? Wenus; ?satelity? Saturna są jego wiernymi kopiami aż do układu pierścieni włącznie..?

P.S.

Oto niektóre przykłady odkryć satelitów Wenus, wymienione w książce:

Cassini:  18 sierpnia 1686 roku o godz. 4:15 obserwowałem Wenus przez teleskop o ogniskowej 34 stopy (10 metrów); w odległości równej 3/5 średnicy planety na wschód dostrzegłem obiekt (...) o fazie identycznej z fazą Wenus, która była wówczas w fazie bliskiej pełni. Średnica obiektu była równa 1/4 średnicy Wenus.

James Short:  23 października 1740 roku skierowawszy reflektor o ogniskowej 16? cala (41 cm) (...) dostrzegłem dość blisko planety maleńką gwiazdkę. (odległość 10o ) (...)  Zastosowałem powiększenie 240x i stwierdziłem ku swemu zdumieniu, że gwiazdka ma tę samą fazę co Wenus Średnica obiektu była równa 1/3 średnicy Wenus.

Montaigne:  Obserwowałem po raz pierwszy satelitę 3 maja 1761 roku, jako małe ciało w fazie sierpa w odległości 22? od Wenus. Jego średnica równa  1/4  średnicy planety. Francuska Akademia Nauk ogłosiła to odkrycie dodając:  Satelita odległy od Wenus jak Księżyc od Ziemi; obiega Wenus w 9 dni i 7 godzin  (ewidentny błąd ? satelita w tej odległości miałby czas obiegu ponad. 30 dni!! - przypisek mój)

post-300-137699873879_thumb.jpg