Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wanderer:

A pomyślałeś o tym, żeby na przykład połączyć obie metody? Ja bym zrobił tak: Najpierw zdjęcie, dzięki temu mam "szkic" i rozmieszczenie grup i plam. A potem, żeby mieć pewność robię obserwację lunetą, ale metodą rzutowania na ekran. Używam różnych powiększeń, w zależności od pogody, żeby mieć pewność, że nie przegapię małych grup, typu A i B ,które zawierają tylko małe plamki bez półcienia. Liczę grupy, plamy, potem ewentualnie za pomocą programu graficznego robię jakieś adnotacje na zdjęciu - np. przy każdym miejscu, gdzie jest wg Ciebie grupa stawiam ilość plam i jakiś znacznik. Nie wiem, jak Ci wychodzą zdjęcia z tego zestawu. Ale jak nie ustawisz idealnie ostrości to pewnych detali możesz nie zaobserwować.

Krzysztof:

Znalazłem właśnie tą samą stronę. Profesor opisywał nam działanie tego radioteleskopu, który oznaczony jest symbolem II. Niestety, nie mam żadnych infromacji na temat, o którym piszesz. Ewentualnie mogę nasmarować jakiegoś maila do Pana Gładyszewskiego, ewentualnie do kogoś innego. Może Pan Kubisz albo Michalec z UJ by coś podpowiedzieli w tej materii. Ciekawy temat. Muszę podrążyć przy najbliższej okazji.

Napisano

No to użyj swoich kontaktów jeśli to nie problem i spróbuj dowiedzieć się czegoś w temacie  :) Byłbym bardzo wdzięczny :) Ja swoją drogą sam poszperam w necie. Przejrzę też własne archiwa Uranii i PA z lat 80-tych.

Tego typu obserwacje mają tę zaletę, że są niezależne od warunków pogodowych i mogłyby być fajnym odniesieniem do obserwacji wizualnych  :)

KK

Biuletyn PROXIMA 

Napisano

Wanderer, piszesz, że masz 70 mm lunetę, co Cię trochę ogranicza. Moim zdaniem wystarczy nawet lunetka Turist-3 (20x50). Robiłem kiedyś takim instrumentem obserwacje z parapetu przy zaciągniętych zasłonach, Słońce docierało do pokoju tylko przez obiektyw lunety, który tkwił w szparze między zasłonami. Obrazy były bardzo ładne, kontrastowe. Wyniki liczby Wolfa były całkiem porównywalne z obserwacjami kolegów z TOS, majacymi trochę większe teleskopy. Problem był tylko ze stwierdzeniem małych półcieni. Ale wówczas rzutowałem obraz na trochę większy ekran i trochę dodatkowych szczegółów można było wyłuskać. Tyle, że przy tak małej lunetce trzeba mieć dużą wprawę. Zauważ, że jak ruszasz lekko ekranem, to widać dzięki temu więcej małych plam/grup. Tak samo łatwiej zauważysz słabe pochodnie.

Ta lunetka ciągle mi służy. Biorę ją na zloty TOS. Pokazuję wówczas przechodniom podczas pokazów, jak dużo można zobaczyć takim maleństwem przy odrobinie dobrej woli. Bo każdy sobie wyobraża, że astronomię robi się tylko nie wiadomo jak wielkimi i drogimi teleskopami.

Gość wanderer
Napisano

Spoko jakoś damy radę, najwyżej jak nie będzie wychodziło to dam sobie spokój :P A jeszcze mam pewne pytanie dotyczące dostarczanych obserwacji, jeśli to możliwe to wolałbym nie podawać imienia i nazwiska a ograniczyć się tylko do nicka z forum, czy to przejdzie?

Napisano

Wiesz, dla mnie Twój szkic może mieć postać 5 cm kółka, na którym będą kropkami zaznaczone grupy i przy tym liczba plam. Nawet to wystarczy na początek. Nie żartuję ;) w końcu chodzi tylko o zabawę, o wyliczanie liczby Wolfa. Nasz wątek nie musi przypominać wystawy w Zachęcie ;)

Nick na forum całkowicie wystarczy, ale gdybyśmy chcieli wykorzystać obserwacje w opracowywaniu Komunikatu o aktywności słonecznej to jednak nazwisko by się przydało  8)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam pytanie odnośnie metody wyznaczania równika i południka centralnego na słońcu - znalazłem opis w Proximie 2/2011, sięgnąłem do Almanachu Astronomicznego (tabela dla słońca na listopad), z opisu tabel mniej więcej rozumiem o co chodzi (mniej niż więcej)  ale nie wiem w jaki sposób odczytać z efemeryd "kąt P dla danego dnia" - o wartość z której kolumny/kolumn chodzi? 5, 7, 8?  :-[

Celestron SkyMaster 15x70 + żuraw; dzida laserowa

• 1 rok później...
  • 2 miesiące później...
Napisano

Witam,

mam pytanie do Adama (jeśli mogę się tak zwrócić) i ogólnie do innych też jeśli coś o tym wiedzą. Chodzi o rzutowanie Słońca na ekran.

http://www.google.pl/imgres?q=projection+method+sun&hl=pl&biw=1366&bih=621&tbm=isch&tbnid=0duOVu7kfMHMqM:&imgrefurl=http://victoria.rasc.ca/events/AstroDay/2005/&docid=Wx4ZYVo7fJJl1M&imgurl=http://victoria.rasc.ca/events/AstroDay/2005/images/Solar_Projection-DSCF0025.jpg&w=720&h=480&ei=mBpkUfES1NThBNjhgbAC&zoom=1&ved=1t:3588,r:20,s:0,i:146&iact=rc&dur=822&page=2&tbnh=173&tbnw=245&start=18&ndsp=24&tx=122&ty=84

http://astronomer.proboards.com/index.cgi?board=Equipment&action=display&thread=2265

zdjęcie u góry 2 od lewej i 3 od lewej u dołu

Pytanie jest takie jeśli zrobię tak jak tu to wtedy obraz na zwykłej kartce po przeswietleniu ma takie jakby czarne plamy ale na dana chwilę sprawdziłem i papier z którego robią paragony fiskalne mają mniej czarne palmy i bardziej "rozmyte". Znalazłem że to papier termiczny:

http://allegro.pl/papier-termiczny-a4-100-szt-do-drukarek-pj-i3150047310.html

co o tym sądzicie ?

Może z czego innego to zrobić ? Może jest inny papier który się do tego nadaje ?

Mam tez pytanie jak klasyfikować plamy tzn. co uznać za plamę a co nie ? 

Napisano

To może ja rozszerze pytanie przedmówcy. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozpoznać pojedynczą grupę plam? Obliczając liczbę Wolfa nigdy nie wiem czy patrzę na jedną grupę czy dwie ::)

na przedwczesnej astro-emeryturze

Napisano

Ponieważ mam bardzo mało czasu, więc odpowiem bardzo lakonicznie. Podaję więc prosty link do klasyfikacji McIntosha:

http://www.astro.uni.wroc.pl/helio/helio_mcintosh.html

Do tego małe zdjęcie.

Pierwsza grupa jest dwubiegunowa, typu Bxo.

Druga grupa Jest typu Hsx.

Trzecia grupa to Hsx lub Hhx w zależności od średnicy.

Czwarta grupa to Axx.

Piąta grupa to Eac.

Szósta grupa to najpewniej Bxo lub Bxi, chyba że jeden z biegunów posiada półcień, którego nie jestem pewien. Gdyby był bardzo słaby półcień to będzie Cro lub Cri, jeśli półcien wyraźny to Cso.

Siódma grupa to Dsc, choć wygląda trochę nietypow, można tutaj polemizować trochę, ktory to konkretnie typ.

Ósma grupa to raczej Dac (jeśli dłuższa niż 10 stopni to Eac).

Dwubiegunowe są: 1, 5, 6, 7, 8. Bieguny jak widzicie układają się wzdłuż linii W-E. Mam nadzieję, że z pośpiechu niczego nie pomyliłem :) Aha, warto pamiętać, że Słońce ma nachylenie P do 7 stopni, więc przy brzegach tarczy kierunek W-E czasami nie będzie taki idealny, grupy będą się przesuwać nieco z ukosa.

post-743-137699893078_thumb.jpg

• 1 rok później...
Napisano

mupygepy.jpg

To ja może dodam próbną fotkę słońca przy testach filtra nd5 na Newtona 6"

Fotka z komórki trzymanej przy okularze.

Były ciekie chmury.

Meade LB 12"
Lornetka DO 10x50+ statyw foto made in germany,,
Scopos 30mm ,Meade SWA S5000 16mm,  ES 8.8mm , Ortho 10mm, Bino TS
Antares ALP 1,25" Bader SC 1,25" 

• 6 miesięcy później...
Napisano

Właśnie przygotowałem mój zestaw "zaćmieniowy" - sprzęt i współtowarzysz obserwacji są już w pełnej gotowości bojowej  :D

post-1213-0-28100800-1426682200_thumb.jp

post-1213-0-17715600-1426682218_thumb.jp

• Like 4
Napisano

U mnie od wczoraj również pełne przygotowanie bojowe 8)

post-813-0-60441700-1426707451_thumb.jpg

Co prawda dzisiaj bez towarzysza, ale za to w piątek z całą grupą ludzi na pokazie Słońca ;)

• Like 3

Uniwersał 270/1500 Dobson ATM PTMA Kielce
BCO 6mm, Celestron Or. 9mm, Kasai Or. 12,5mm; ES 14/82*, X-Cel LX 18mm, Scopos 35mm 2"
O^O Celestron Cometron 12x70
>Prezes PTMA O/Kielce: http://kielce.ptma.pl
>Koordynator SOK PTMA: http://www.sok.ptma.pl 

Napisano

Ta przeciwwaga wygląda znajomo  ;)

Ekhem, fakt faktem trochę dziwna perspektywa na tym zdjęciu, ale lornetka też powinna wyglądać znajomo ;)

Uniwersał 270/1500 Dobson ATM PTMA Kielce
BCO 6mm, Celestron Or. 9mm, Kasai Or. 12,5mm; ES 14/82*, X-Cel LX 18mm, Scopos 35mm 2"
O^O Celestron Cometron 12x70
>Prezes PTMA O/Kielce: http://kielce.ptma.pl
>Koordynator SOK PTMA: http://www.sok.ptma.pl 

• 11 lat później...
Napisano

Dziś wreszcie po dłuższej już przerwie udało się zgrać pogodę , kawałek luźnego czasu i motywacje by wreszcie rzucić okiem na naszą Gwiazdę. Od dłuższego czasu już to za mną chodziło, ale ciągle coś stawało na przeszkodzie.

Planowałem już od rana monitorując pogodę więc nastawienie i emocje narastały.

Zaraz gdy tylko wróciłem z pracy, szybko obiad graty do auta i na pobliską miejscówkę jako że niestety po południu Słońce nie jest już wygodnie dostępne ode mnie z ogrodu 🫤

Na placu boju stanął Ts4"F11 na AZ 4 na drewnianej geodezji (uwielbiam ten zestaw), z przodu Baader ND5, a w wyciągu Baader prism, Baader SC, dwa zoomy od SVbony i Bco 18.

Prawie sami Niemcy cholera 😆

Bez przekonania pakowałem zoom 3-8mm bo przecież szansa na to by za dnia był seeing tak dobry by na Słońcu użyć takich powiększeń jest przecież bliska zeru , a jednak ! 

Proszę państwa jednym słowem Maskara!

Fenomenalny wprost seeing dziś w Szczecinie między 16-19 ! Najlpeszy lub drugi najlpeszy jaki kiedykolwiek doświadczyłem obserwując Słońce.

Co za fart.

Cały czas stabilnie , można było używać powiększenia do woli.

Najpierw cieszyłem się całą tarczą w Vixena npl 30 i za chwilę potem w BCO 18 , coz za wyraźna granulacja i  pochodnie , coś pięknego , mega ostro zarysowane regiony aktywne, no miód.

Następnie przeszedłem na zoom 7,2-21,6 który to potwierdził raz jeszcze  swoje możliwości będąc bardzo opłacalnym okularem cena/jakość.

Wygoda zooma jest nieoceniona jednak a gdy daje obrazy tak bardzo zbliżone do stałek to trudno im się oprzeć.

Widząc co się dzieje,że dochodzę do końca zakresu a dalej jest dobrze , nie śmiało załadowałem 3-8 i dojeżdżając aż do około x225 były to powiększenia nawet nie tyle użyteczne co dalej w pełni szczegółowe, że można było wychwytywać bardzo drobne detale budowy plam. Niesamowite. Seeing pozwalał by może pójść jeszcze dalej, ale zwyczajnie obserwując w dzień obraz w okularze robił się dalej już zbyt ciemny, gdyby mieć co na siebie narzucić by odciąć światło szło by iść dalej. niewiarygodne.

Mała kroplę goryczy wlewał jedynie wiatr który trząsł tubą , w tych powiększeniach był to już spory problem momentami.

Na koniec pamiątkowe foto, Słońce z przyłożenia telefonem tylko dla kolorytu relacji , nijak nie oddaje tego jak było widać.

IMG_20260723_185517378.jpg

IMG_20260723_173038230_HDR.jpg

IMG-20260723-WA0003.jpeg

• Like 5
  • Thanks 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dziś już seeing nie ten , ale i tak jest ciekawie.

Tarcza słoneczna przyozdobiona ciekawymi obszarami aktywnymi, jest co podziwiać.

Wszystkim obserwującym Słońce przy użyciu foli ND5 zdecydowanie polecam filtr Baader SC.

Mam go już chyba trzeci sezon,daje zdecydowanie najlepsze rezultaty z pośród tego co wkręcałem w gwint nasadki, a były to , pojedynczy i podwójny polaryzacyjny Orion, różne ND GSO , oraz GSO żółty #12.

Gdybym miał uszeregować filtry pod kątem najlepszego kontrastu to mniej więcej tak:

1. Baader SC 

2.

3.

4. Żółty+połówka polaryzacyjny 

5. Sam polaryzacyjny i sam żółty bardzo zbliżone, ale dużo przyjemniej obserwuje mi się zabarwione Słońce.

6. ND 

7 . Tylko folia ND5 z przodu, ten widok lubię najmniej i uważam za najmniej kontrastowy.

IMG_20260725_112456869_HDR.jpg

IMG_20260725_112354798_HDR.jpg

IMG_20260725_112344804_HDR.jpg

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...