Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, Setaarius napisał:

Czy to ta co o niej wspomina Piotrek tutaj

U nas też widziałam tę relację, ale właśnie jest tak jak mówi prestoneq. ?

2 godziny temu, wessel napisał:

w tej skali to jest przecinek a nie mgławica ?

To pewnie skala bardziej dla @Lukasz83 ?

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano
Godzinę temu, Panasmaras napisał:

Dokładnie! Olu @Ciekawska, dopisz ze dwa zdania plus na końcu "Spróbuj i daj znać jak poszło" i mamy ? 

W sumie faktycznie można zrobić z tego OT 3.05.2021, nie wiem tylko czy któryś z kolegów nie miał już czegoś zaplanowanego i czy mi pozwolą (@pmochocki @Erik68 @MichalKaczan ) ?

• Like 1

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX

astrosztuka

Napisano
2 godziny temu, Ciekawska napisał:

W sumie faktycznie można zrobić z tego OT 3.05.2021, nie wiem tylko czy któryś z kolegów nie miał już czegoś zaplanowanego i czy mi pozwolą (@pmochocki @Erik68 @MichalKaczan ) ?

Masz zielone światło. Trzy razy na TAK!?

• Like 1

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano (edytowane)

Kurczę, nie mogę już edytować ? 

Może zrobimy tak, któryś moderator zmieni nazwę tematu na obiektotygodniową, a ja w poście niżej dopiszę coś więcej o samej mgławicy (może coś znajdę) ? 

Edytowane przez Ciekawska

astrosztuka

• wessel zmienił tytuł na Obiekt tygodnia 3.05.2021 - Gyulbudaghian's Nebula
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Ciekawska napisał:

Dzięki @wessel ? 

Co do tego, pisałam już chyba z 6 OT, pierwszy w 2018, jeśli jeszcze nie widziałeś - zapraszam do nadrobienia ? 

Nie zrozumiałaś. Chodziło o to, że wkręciłem Cię w napisanie OT po prostu.? Być może nie precyzyjnie się wyraziłem ?

Edytowane przez Setaarius
  • Like 1
Napisano

Co ciekawe, obiekt widnieje na mapie nr 2 atlasu Interstellarum pod nazwą własną i symbolem GM 1-29 (M od nazwiska Magakian). Mgławica jest również uwzględniona w dodatku Interstellarum Deep Sky Guide. 

A mieszkaniec Armenii to Armeńczyk ?

• Like 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
30 minut temu, polaris napisał:

A mieszkaniec Armenii to Armeńczyk 

Armen to jego imię ?

Godzinę temu, Setaarius napisał:

Nie zrozumiałaś. Chodziło o to, że wkręciłem Cię w napisanie OT po prostu.? Być może nie precyzyjnie się wyraziłem ?

Faktycznie źle zrozumiałam ? Swoją drogą, po cichu mam nadzieję, że spróbujecie zapolować na tę mgławicę 24 calami ?

astrosztuka

Napisano
3 godziny temu, Setaarius napisał:

Jak chcesz spróbować osobiście to zapraszam jutro

https://www.astropoludnie.pl/viewtopic.php?f=22&t=1353&start=20

To znowu się rozmijamy, bo jutro już muszę być w Krakowie... Ale udanych obserwacji! 

• Sad 1

astrosztuka

Napisano (edytowane)

Wczorajszej nocy próbowałem ustrzelić mgławicę w 24 calach. Leciałem od pięknie widocznego Irysa, naprawdę pokazał ładne kłęby pomimo, iż nie eksperymentowałem z żadnymi filtrami, żeby próbować wyciągnąć więcej, gdyż śpieszyłem się do celu. Teraz z perspektywy wczorajszej nocy żałuję, że nie poświęciłem Irysowi więcej czasu. Dzisiaj sprawdzając relacje ze starych obserwacji okazało się, że nigdy wcześniej go nie obserwowałem. Trochę zaniedbany obiekt w obserwacjach, ale w małych teleskopach pewnie dość trudny do wyciągnięcia.

Wracając do celu głównego to trochę trwało, gdyż nie mam jeszcze wprawy w operowaniu tym kolosem, a star hopping jest trochę utrudniony przy tej ilości gwiazd, ale w końcu się udało i nie udało...

Namierzyłem miejsce gdzie powinna być i przez chwilę coś mi zamajaczyło w okularze, ale bez żadnej pewności. Nie odważę się stwierdzić jednoznacznie, iż to było to, czy tylko chęć dojrzenia czegoś w tamtym miejscu.

Majaczyły gwiazdki w okolicach 16,5mag, ale samej mgławicy raczej nie udało się dostrzec. Po za mną próbowały jeszcze 3 osoby i niczego nie stwierdziły. Niebo dochodziło w SQM-L do 21,55 mag jednak tło wydawało się dość jasne. Próbowałem w okolicach północy. Być może gdyby była bliżej zenitu to mogłoby się jednak udać, ale szukanie w zenicie jest jeszcze cięższe tym bydlakiem. Spróbuję jeszcze kiedyś do niej powrócić...

Edit: Próbowałem w Ethosie 21mm - x142 i Ethosie 13mm - x230

Edit 2: Możliwe, że była jednak nie do ustrzelenia obecnie

https://britastro.org/node/24757

https://britastro.org/node/24540

Edytowane przez Setaarius
  • Like 4
Napisano
38 minut temu, MichalKaczan napisał:

A samą PV Cep udało się wam dostrzec?

Fajnie się czyta relację z obserwacji takim kolosem!  tu już jest o czym pisać ?

Właśnie nie, pomimo iż potencjalnie równie słabe gwiazdki "powyżej i poniżej" majaczyły....

Napisano
12 minut temu, Setaarius napisał:

Właśnie nie, pomimo iż potencjalnie równie słabe gwiazdki "powyżej i poniżej" majaczyły....

Tylko że to gwiazda zmienna - w bazie AAVSO ostatnie pomiary są sprzed roku i miała wtedy 17mag przez filtr czerwony. A przez filtr V jej jasność wychodzi jeszcze około 1 mag mniej. Więc jeśli się ostatnio coś nie zmieniło, to może być trudna do wyłapania. Spróbuję zmierzyć jej jasność jak się u mnie rozpogodzi.

PVCep.thumb.jpg.57bc3ec6a607fc971a2d05b5f2c677e5.jpg

• Like 2
  • Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano
5 minut temu, jolo napisał:

Tylko że to gwiazda zmienna - w bazie AAVSO ostatnie pomiary są sprzed roku i miała wtedy 17mag przez filtr czerwony. A przez filtr V jej jasność wychodzi jeszcze około 1 mag mniej. Więc jeśli się ostatnio coś nie zmieniło, to może być trudna do wyłapania. Spróbuję zmierzyć jej jasność jak się u mnie rozpogodzi.

PVCep.thumb.jpg.57bc3ec6a607fc971a2d05b5f2c677e5.jpg

Czyli tak jak linkowałem wcześniej, jasność samej mgławicy może obecnie być również dość niska.

Napisano
4 godziny temu, Setaarius napisał:

Możliwe, że była jednak nie do ustrzelenia obecnie

Trochę zabawnie wyszło, obiekt tygodnia, którego obecnie nie da się zobaczyć ? 

• Haha 1

astrosztuka

Napisano
16 minut temu, Ciekawska napisał:

Trochę zabawnie wyszło, obiekt tygodnia, którego obecnie nie da się zobaczyć ? 

Haha, może się da, z lepszym wzrokiem, niebem, większym teleskopem... najlepsze, że sam Cię w to wkręciłem i teraz dałem plamę, co prawda nie zamierzoną, ale i tak ?

• Haha 1
  • 1 rok później...