Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jacku - dziekuję za otuchę.. ;)

A lwa, po pupie nie ważyłbym się... :P

Uwierz mi, też bym chciał aby tak jak niedawno na plażę mi wylazła i z ręki jadła ;) :-[

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Uwierz mi, też bym chciał aby tak jak niedawno na plażę mi wylazła i z ręki jadła ;) :-[

A mi to z ręki nikt i nic już dawno, dawno nie jadł...A i na plażę nic mi nie wyłazi... :D

Napisano

Taka była ponoć dzisiaj w nocy na mazurach. Niestety przespałem drugi raz w tym roku.

Idę po sznurek.

kusiu to idź po  drugi (dla mnie ) :'(

Synta 8 , Montaż Celestron CG5GT ,Canon 40D, Canon 300D+kabelek do długich czasów + Laptop Lenovo , Canon SX20 IS , Tair 3S, Rosyjska lornetka  7x50 , Jupiter 21M ,Grzałki , Baader Genuine Ortho 5mm i parę kolorowych filtrów :)  

f684.jpg

Napisano

Prawda to, że dzisiaj ma być ?

?
Meade LB 12"
Lornetka DO 10x50+ statyw foto made in germany,,
Scopos 30mm ,Meade SWA S5000 16mm,  ES 8.8mm , Ortho 10mm, Bino TS
Antares ALP 1,25" Bader SC 1,25" 

Napisano

No niby dziś miała być szansa na zorze ale chyba nic z tego nie będzie :(

Orion SkyQuest XT8, TS Optics MX Marine 10x50,. Okulary: Orion Sirius plossl 25mm, GSO plossl 12mm

Napisano

.... ale chyba nic z tego nie będzie :(

Nad morzem zdecydowanie nic, choćby ósemka szalała >:(  post-476-0-79925600-1435174021_thumb.jpg

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Taka była ponoć dzisiaj w nocy na mazurach. Niestety przespałem drugi raz w tym roku.

Idę po sznurek.

W nocy chmury były u mnie, i jeszcze siąpiło. Dzisiaj też. W razie czego można jechać na północ Szwecji i Norwegii, gdzie są często zorze i to dużo dużo mocniejsze. U nas trzeba naświetlać, a kumpel w Trondheim robił z lampą błyskową.

I tak bym bez wahania zamienił naszą marcową zorzę na marcowe zaćmienie Słońca.

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano

I jak u Was? U mnie sciemnilo się ale za to jak zwykle chmury się pojawiają... ciekawe czy będzie czy nie

SW 150/750, HEQ5, Canon 1000D, Canon 450D 

Napisano

Raczej kaput , zorzy prawie nie ma Kp na poziomie 3 i bz na +  :-

Synta 8 , Montaż Celestron CG5GT ,Canon 40D, Canon 300D+kabelek do długich czasów + Laptop Lenovo , Canon SX20 IS , Tair 3S, Rosyjska lornetka  7x50 , Jupiter 21M ,Grzałki , Baader Genuine Ortho 5mm i parę kolorowych filtrów :)  

f684.jpg

Napisano

Panowie. Poczekajmy do jesieni.

Kończę temat, gdy ktoś po 3 minutach zaczyna pytać o znaki zodiaku. Wychodzę z założenia "nie ucz świni śpiewać - nic nie wskórasz i zdenerwujesz świnię".

Napisano

Zarwałem "nockę" i lipa. Nic nie widziałem ani tym bardziej nic nie zarejestrowałem. Warunki atmosferyczne jednak mnie nie rozpieszczały. Lekkie "śmieci" na niebie ograniczające przejrzystość, częściowo zachmurzona częśc północna i w ogóle, jakiś "syf" ograniczający klarowność nieba. Nie nastawiałem się zbytnio, bo wskażniki były takie, jakie były, ale próbowałem.  Jednak  na pewno trzeba poczekać do jesieni. ;)

• Like 1
Napisano

W sumie wielki szum, szum o nic, co nie było mi dane widzieć chmury zrobiły swoje zasłoniły wszystko nie było widać żadnej ani jednej gwiazdki >:( , tak się zastanawiam czy mojej okolicy dałoby się widzieć zorzę polarną wątpię, kiedyś miałem podobną sytuację, pogoda idealna czyste niebo zapowiadali i ani ja ani moje aparaty nic nie załapały. :)

Napisano

Zapraszam zimą do mnie do Norwegii. Na pewno coś się ustrzeli. Mogę zawsze pomóc ze znalezieniem w miarę ( O0) taniego noclegu. Oczywiście pogody ani burzy magnetycznej nie zapewnię, ale zmotoryzowanym mogę pokazać idealnie ciemne niebo 70 km od najbliższych miasteczek. Przygotować wystarczy krem na odmrożenia i termos z ciepłą herbatą.

Kończę temat, gdy ktoś po 3 minutach zaczyna pytać o znaki zodiaku. Wychodzę z założenia "nie ucz świni śpiewać - nic nie wskórasz i zdenerwujesz świnię".

Napisano

Zauważyliście, że czas aktywności zorzy "przesuwa się" do tyłu? Aktywność przypada na coraz wcześniejsze godziny, więc nie ma szans, aby zorza "przeszła" nad Polskę w sensownych godzinach. Zorza się wypali do 18.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podnoszę alarm! 

• Like 2

Napisano

Podnoszę alarm! 

Jakie rokowania ?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano

U mnie 100% zachmurzenia.

Napisano

Trzeba szykować aparat i statyw, ale nie pod zorzę...  >:D

Ja pobiegłem po statyw.... i efekty są ... będą też na forum.. ale jutro jak już burza przejdzie a ja się wyśpię ;)

Napisano

Złapałeś coś? Ja w Suwałkach mam bezchmurne niebo, focę i nic nie ma. Magnetometry też się ustabilizowały i nie wyszło :( Jedynie to fioletowe zabarwienie nieba w wyniku białych nocy.

EDIT: Aa, o burzę chodzi ;)

Napisano

Ja pobiegłem po statyw.... i efekty są ... będą też na forum.. ale jutro jak już burza przejdzie a ja się wyśpię ;)

U mnie błyska ciagle w oddali za blokiem. W międzyczasie jakieś rozpogodzenie, że zdążyłem wyciagnac teleskop na balkon i cyknąć Księżyc.

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om